StoryEditor

Bivši general JNA dobio 9 godina zatvora zbog miniranja brane Peruća

Piše D  /  23.11.2018., 03:11h

Ovim je činom HEP-u nanesena materijalna šteta od preko 130 milijuna kuna, pa je sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Slavka Lozine obvezalo umirovljenog generala da, ako presuda postane pravomoćna, u roku od četiri godine nadoknadi štetu., prenosi Slobodna Dalmacija

Podsjetimo, Đukić je u ovom slučaju bio optužen zajedno s Ratkom Mladićem, Milom Novakovićem i Brankom Koricom. Mladić je u zatvoru u Haagu, Đukić u splitskom, a Novaković i Korica su preminuli.

- Isplanirao je i organizirao rušenje brane sa ciljem potapanja područja Sinja, Trilja sve do Omiša na kojem prostoru živi oko 50 tisuća stanovnika. U temelje brane postavljeno je 30 tona eksploziva TNT, a kad je dobio zapovijed da minira, zapovjedio je svojim potčinjenima da aktiviraju eksploziv što su oni i učinili te je u tome teško oštećena brana, most, toranj i zgrada HEP-a. Rušenje brane i tragediju koja je prijetila potapanjem velikog područja spriječili su djelatnici HEP-a - kazao je Lozina navodeći u obrazloženju da "nažalost, mlađe generacije ne pamte te događaje, ali zatomi iz srednje i starije generacije dobro pamtimo". 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 14:38