Article_Top_970x250

Bivši dužnosnici u Armeniji planirali ubiti premijera

nacionalna služba spriječila ubojstvo

Bivši dužnosnici u Armeniji planirali ubiti premijera

stu 14, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Armenija je spriječila pokušaj ubojstva premijera Nikola Pašinjana i pokušaj da vlast preuzme skupina bivših dužnosnika, objavila je Nacionalna služba sigurnosti.

Pašinjan je pod pritiskom tisuća demonstranata koji prosvjeduju od utorka i traže da odstupi zbog prekida vatre koji je dogovorio i koji je Azerbajdžanu osigurao teritorijalne dobitke u Nagorno Karabahu nakon šest tjedana borbi.

NSS je objavio da su uhićeni njegov bivši čelnik Artur Vanecjan, bivši šef kluba zastupnika Republikanske stranke u parlamentu Vahram Bagdasarjan i ratni veteran Ashot Minasjan.

"Osumnjičeni su planirali ilegalno preuzeti vlast ubojstvom premijera i već su razgovarali o potencijalnim kandidatima koji bi ga zamijenili", objavio je NSS u priopćenju.

Pašinjan je ranije ovaj tjedan rekao da nije imao izbora osim potpisati sporazum kako bi spriječio daljnji gubitak teritorija. Rekao je da za to preuzima osobnu odgovornost, ali je odbacio pozive da odstupi.

Prekid vatre zaustavio je vojne akcije u i oko Nagorno Karabaha, enklave međunarodno priznate kao dio Azerbajdžana, ali naseljene uglavnom Armencima.

Od devedesetih godina prošlog stoljeća etnički Armenci imali su vojnu kontrolu nad Nagorno Karabahom i dijelovima teritorija Azerbajdžana koji ga okružuju.

Sada su izgubili dobar dio enklave, kao i teritorija oko nje.

Borbe započete u rujnu u kojima je, kako se pretpostavlja, poginulo nekoliko tisuća ljudi, izazvale su strah da bi rat mogao zahvatiti širu regiju, s obzirom na to da Turska podržava Azerbajdžan, a Rusija ima sporazum s Armenijom, gdje ima i svoju vojnu bazu.

Prema nekim podacima, više od 1000 boraca iz vojske Nagorno Karabaha izgubilo je život, a Azerbajdžan nije objavio podatke o svojim ratnim žrtvama, no Rusija procjenjuje da je na svakoj strani oko 5000 poginulih, prenosi Hina.

Dnevnik.ba