StoryEditor
Srđan Perišić

Bivši Dodikov savjetnik bio promatrač na referendumu u Zaporožju

Piše srna  /  28.09.2022., 18:56h

Bivši savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za politička pitanja Srđan Perišić sudjelovao je na nelegalnom referendumu u oblastima u Ukrajini koje kontroliraju proruski separatisti.

Srđan Perišić je rekao Srni da je referendum u Zaporožju prošao regularno uz veliki odaziv ljudi.

Perišić je  profesor međunarodnih odnosa, koji je izbačen iz Dodikovog savjetničkog tima 2019. godine.

Mobilni timovi i mobilni autobusi

On je istaknuo da "građani očekuju da će ih 1. listopada  Rusija prihvatiti da uđu u sastav te zemlje na osnovu rezultata ovog izjašnjavanja".

 Rekao je da specifičnost ovog referenduma predstavljaju mobilni timovi i mobilni autobusi koji su, iz sigurnosnih razloga, išli kroz dijelove gradova i naselja kako bi omogućili građanima da se izjasne.

Primio ih guverner

- Bio sam u Zaporoškoj oblasti zajedno s profesorom iz Banje Luke Olegom Soldatom. Međunarodne posmatrače, među kojima su posmatrači iz RS-a, primio je guverner Zaporoške oblasti Evgenij Balickij - istaknuo je Perišić i dodao da je sinoć bio u Središnjem izbornom povjerenstvu u Zaporožju gdje su se brojali glasovi.

Podsjećamo, na ilegalnim referendumima, koji su se održali od 23. do 27. rujna u Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj oblasti i dijelovima teritorija u Zaporoškoj oblasti, održani su referendumi o pripajanju Rusiji.

Podsjećamo, većina zemalja Zapada je rekla da neće priznati rezultate ovog referenduma.

Dnevnik.ba

27. studeni 2022 12:55