StoryEditor

Bivši direktor Granične policije Zoran Galić pobjegao u Hrvatsku nakon što je saznao da će biti uhićen

Piše desk  /  09.07.2024., 14:53h

Zoran Galić, bivši ravnatelj granične policije u BiH i zamjenik ravnatelja SIPA-e, pobjegao je jučer u Hrvatsku nakon što je saznao da će biti uhićen, javlja N1 BiH. Inače, Galić je dio operativne skupine kodnog naziva ZeBRA, u kojoj je i policija iz Hrvatske. Riječ je o ljudima iz regije koji love krijumčare, a skupina je predstavljena u Zagrebu u Ravnateljstvu policije u ožujku ove godine.

Galić je trebao biti uhićen u akciji u kojoj su privedeni pomoćnik komandira jedinice Granične policije Trebinje Blagoje Milović i državljanin Hrvatske Ivica Bago. Uhićeni su zbog kaznenih djela organizirani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i drugih kaznenih djela.

Istragu provodi Tužiteljstvo BiH u suradnji s MUP-om Republike Srpske, dok je u akciju uhićenja uključena Državna agencija za istrage i zaštitu - SIPA.

Za što je osumnjičen bivši šef granične policije koji je pobjegao u Hrvatsku?

Zoran Galić je osumnjičen za kaznena djela primanje dara i drugih oblika koristi te zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u vremenu dok je obavljao dužnost šefa granične policije BiH.

Kako navodi N1 BiH, postoji osnovana sumnja da je zasad nepoznata osoba iz institucija uključenih u istragu osumnjičenom Galiću dostavila informaciju o istrazi i planiranim mjerama te radnjama protiv njega.

U tom slučaju, počinjeno je kazneno djelo povreda tajnosti postupka te će Tužiteljstvo BiH s domaćim institucijama i međunarodnim partnerima provesti istragu kako bi se otkrilo tko je ta osoba i kako bi se procesuirala u skladu sa zakonom.

Mediji navode kako su Milović i Galić primali mito da bi omogućili nesmetano krijumčarenje cigareta preko granice BiH, a sve je otkriveno kada su policijski istražitelji probili Sky aplikaciju za zaštićenu komunikaciju kojom su se u proteklim godinama koristili pripadnici kriminalnih skupina u regiji.

Ilegalno prešao granicu s BiH i ušao u Hrvatsku

Nakon dobivenih informacija, Galić je jučer u popodnevnim satima ilegalno prešao granicu BiH te pobjegao u Hrvatsku gdje se i sada nalazi, piše N1.

Istraga u ovom predmetu korupcije visokog nivoa nastavlja se i dalje, a provodi se uz direktnu podršku EUROPOLA, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Dnevnik.ba

19. srpanj 2024 19:23