StoryEditor
Goran Gogić

Bivši crnogorski boksač u SAD-u optužen za krijumčarenje 20 tona kokaina

Piše desk  /  02.11.2022., 22:09h

Bivši crnogorski boksač teške kategorije Goran Gogić (43) optužen je za krijumčarenje kokaina u vrijednosti većoj od jedne milijarde dolara, javlja CNN. Gogić je optužen da je švercao drogu preko američkih luka, priopćilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Crnogorac je uhićen u nedjelju navečer tijekom ukrcavanja za međunarodni let iz Miamija, navodi se u priopćenju američkog ministarstva. Htio je odletjeti u Švicarsku.

Breon Peace, američki državni odvjetnik za istočni okrug New Yorka, rekao je da su količine kokaina koje su Gogić i njegovi suradnici navodno pokušali prošvercati "nevjerojatne". Istaknuo je da se radilo o više od 20 tona kokaina.

Najveća zapljena kokaina u povijesti SAD-a

Američko ministarstvo pravosuđa kaže da su američki službenici za provođenje zakona zaplijenili tri pošiljke kokaina. Najveća od tri zapljene dogodila se u luci Philadelphia 19. lipnja 2019., kada je gotovo 20 tona kokaina pronađeno skriveno na brodu MSC Gayane.

"Bila je to jedna od najvećih zapljena kokaina u povijesti Sjedinjenih Država i vrijedna više od milijardu dolara", priopćilo je ministarstvo. Reuters javlja da je Gogić pritvoren nakon što se u ponedjeljak pojavio na saveznom sudu u Miamiju. Njegov odvjetnik je Reutersu rekao da su optužbe bile iznenađenje za njegovog klijenta, dodajući da Gogić tvrdi da je nevin i da je morao doći u SAD za boksačku konvenciju u Portoriku.

CNN je zatražio komentar od Gogićevih odvjetnika i Konzulata Crne Gore u New Yorku, ali nije odmah dobio odgovor. Gogićeva boksačka karijera trajala je 11 godina od 2001. do 2012., piše BoxRec. U mirovinu je otišao s 21 pobjedom, četiri poraza i dva remija.

Može dobiti doživotnu zatvorsku kaznu

Prema optužnici, ogromna količina kokaina zaplijenjena je na ruti od Kolumbije prema Europi. Gogića se sumnjiči kao predvodnika akcije krijumčarenja droge.

Bivši sportaš je sada suočen s tri različite optužnice zbog kršenja zakona o drogama u pomorskom prometu, a tu je i četvrta optužnica koja se odnosi na urotu. Minimalna kazna za svaku točku optužnice iznosi 10 godina zatvora.

Osim toga, moguća je i doživotna kazna. Gogić će 7. studenog imati saslušanje.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 15:08