StoryEditor
rat u ukrajini

Bivši čelnik NATO-a kritizirao Macrona zbog razgovora s Putinom

Piše fena  /  23.09.2022., 17:26h

Diplomatski napori francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u odgovoru na rat u Ukrajini bili su neuspješni i "duboko štetni" za Kijev, rekao je Anders Fogh Rasmussen, bivši glavni tajnik NATO-a, u intervjuu objavljenom petak.

- To nije bio uspjeh - rekao je Rasmussen, bivši danski premijer koji je bio jedan od najviših svjetskih diplomata sve dok nije napustio transatlantski obrambeni savez 2014. godine, za francuski magazin Le Point.

Njegovi komentari dolaze nakon kritika, posebno u istočnoj Europi, o tome kako je Macron držao otvorenu liniju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom direktnim telefonskim pozivima čak i nakon invazije na Ukrajinu i upozorio je da ne treba ‘ponižavati‘ Rusiju.

- Macron nas je na početku krize zaprepastio svojom, u najmanju ruku, jedinstvenom i kritičkom izjavom da Putina ne treba ponižavati i ponudio mu izlaznu rampu. Takve izjave su bile pogubne i duboko štetne - dodao je on.

Ured francuskog predsjednika nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Međutim, Rasmussenovi komentari dolaze u trenutku kada Macron ponovo kalibrira svoju poruku i zauzme čvršći ton Moskvi.

U govoru održanom na Glavnoj skupštini Ujedinjenih nacija, francuski lider je ponovio svoje uvjerenje da svjetski lideri moraju nastaviti dijalog s Rusijom, dodajući da će narednih dana ponovo razgovarati s Putinom kako bi se pozabavila sigurnosnom situacijom vezanom za nuklearne reaktore nalazi se u ukrajinskim ratnim zonama.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 23:42