Article_Top_970x250

Bivši čelnik ECB-a Mario Draghi mandatar vlade Italije

bivši čelniki  Europske centralne banke

Bivši čelnik ECB-a Mario Draghi mandatar vlade Italije

velj 03, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Wikipedija

Taljanski predsjednik Sergio Mattarella zatražio je od bivšeg čelnika  Europske centralne banke (ECB) Maria Draghija da formira nepolitičku vladu kako bi predvodio Italiju kroz pandemiju koronavirusa nakon što su pregovori u posljednji trenutak među političkim strankama propali.

Šef države razgovarao je s Draghijem u srijedu  nakon propasti napora na spašavanju koalicije odlazećeg premijera Giuseppea Contea.

Matarella je apelirao na „sve političke snage da podrže vladu visokog profila“, odbacujući jedinu drugu opciju – prijevremene izbore – kao loše ukalkuliranu uzimajući u obzir niz izazova s kojima se suočava Italija.

Draghi će sada održati razgovore s političkim strankama u pokušaju da pridobije njihovu podršku u parlamentu za administraciju koja će imati zadatak da se bavi ekonomskom i krizom pandemije koronavirusa koje pogađaju Italiju.

U kratkoj izjavi za javnost nakon što je dobio mandat od Mattarelle, Draghi je izjavio kako je uvjeren da će osigurati dovoljnu podršku u  parlamentu.

-  Gledat ću u parlament, izraz narodne volje, s velikim poštovanjem - izjavio je on, dodajući da se zemlja suočava s „teškim momentom“.

Draghi je dodao kako se nada jedinstvu političkih snaga kao i društva u cjelini, i da će se vratiti Mattarelli kako bi mu rekao o ishodima svojih razgovora. On nije dao bilo kakav vremenski okvir.

Bivši bankarski čelnik dobio je velika priznanja za izvlačenje eurozone s ruba kolapsa  2012. godine, obećavajući da će učiniti „sve u svojoj moći“ da spasi jedinstvenu europsku valutu.

On je uglavnom nestao iz očiju javnosti otkako je okončan mandat ECB pod njegovim čelništvom u listopadu 2019., ali se njegovo ime kao potencijalnog premijera često spominjalo u posljednjim tjednima dok su politička previranja u kombinaciji sa zdravstvenom i ekonomskom krizom stvorili 'savršenu oluju', piše Reuters.

Lockdowni koji su imali za cilj suzbiti pandemiju razorili su ekonomiju, i podaci objavljeni u utorak pokazuju da je italijanski bruto društveni proizvod (BDP) opao za 8,8 posto u 2020. što je najveći godišnji pad BDP-a od Drugog svjetskog rata.

Dnevnik.ba