Article_Top_970x250

Bivši časnik Armije BiH smijenjen s dužnosti direktora javnog poduzeća nakon otkrića o zločinačkoj prošlosti

enver zornić

Bivši časnik Armije BiH smijenjen s dužnosti direktora javnog poduzeća nakon otkrića o zločinačkoj prošlosti

lis 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Bivši časnik Armije Bosne i Hercegovine Enver Zornić smijenjen je u petak s dužnosti direktora javnog poduzeća "Toplane - Sarajevo" nakon što se ispostavilo da je pravomoćno osuđen zbog zločina počinjenih u ratu nad civilima.

Na zahtjeva vlade Sarajevske županije i Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) koja je ranije i predložila Zornića na ovu dužnost odluku o smjeni donio je nadzorni odbor "Toplana" i odmah postavio novog direktora.

Zornića je okružni sud u Sarajevu 1993. osudio na deset i pol godina zatvora proglasivši ga krivim jer je 1992. skupini vojnih policajaca bošnjačke Armije BiH zapovjedio da ubiju civile Jagodu Janković i Sretena Ninkovića te istaknutog člana HDZ BiH i direktora Republičke uprave javnih prihoda Josipa Gogalu.

Zornić je ipak u zatvoru proveo tek dvije godine, a nakon toga je dobio oprost od daljeg služenja kazne kojega je potpisao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.

Nakon što su mediji podsjetili na njegovu ratnu prošlost Zornić je ustvrdio kako on nije počinio nikakve zločine te kako iza ubojstava civila zbog kojih je on osuđen stoji urota koju je osmislio ratni čelnik vojne sigurnosti u Armiji BiH Fikret Muslimović.

Odbio je podnijeti ostavku pa je njegovu smjenu najprije zatražio SDP, a potom i županijska vlada, prenosi Hina.

Dnevnik.ba