StoryEditor

Bivši belgijski kralj priznao izvanbračnu kćer nakon 50 godina

Piše D  /  28.01.2020., 07:01h

"Večeras je nastupilo olakšanje", priznala je jučer Albertova kći Delphine Boel preko svoje odvjetnice pošto je slučaj niz godina punio novinske stupce u Belgiji.

Ta 51-godišnja belgijska umjetnica tvrdi da je rođena iz duge veze koju je u 1960-im i 1970-im njezina majka Sibylle de Selys Longchamps održavala s Albertom, tada prijestolonasljednikom koji je od 1959. bio u braku s Paolom Ruffo di Calabriom.

Bivši kralj, kojemu je 85 godina, a vladao je od 1993. do 2013. sve dosad je nijekao očinstvo. No u svibnju prošle godine morao se podvrgnuti DNK testu po odluci žalbenog suda u Bruxellesu. Rezultat testa je u prvo vrijeme trebao biti tajan, ali u ponedjeljak navečer njegovi su odvjetnici neočekivano objavili priopćenje.

"Njegovo veličanstvo kralj Albert obaviješten je o rezultatu DNK testa kojemu se podvrgnuo na zahtjev žalbenog suda u Bruxellesu. Znanstveni zaključci upućuju da je biološki otac Delphine Boel", navodi se u priopćenju.

Kralj Albert II. je 2013., kada je imao 79 godina, abdicirao u korist starijeg sina Philippea.

Jedan od njegovih odvjetnika rekao je za belgijsku televiziju RTBF: "Pravna bitka ovdje završava i on priznaje Delphine Boel kao svoje četvrto dijete."

Televizija RTL navodi da Boel ima pravo na "četvrtinu onoga na što imaju pravo druga djeca" nakon kraljeve smrti, nakon nedavne izmjene zakona o nasljeđivanju u toj zemlji.

No Boel neće primati apanažu i neće imati pristupa prijestolju jer belgijski ustav predviđa da nasljednici krune moraju biti rođeni u braku, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 07:06