StoryEditor
poštovali rokove

Bivši američki izaslanik u Afganistanu: Završna faza bila je ružna, odlučeno da se zanemari stanje na terenu

Piše Hina  /  25.10.2021., 08:04h
Američko povlačenje iz Afganistana bilo je kaotično zato što je kabinet u Washingtonu pretpostavio rokove stanju na terenu, ali moglo je biti i puno gore, smatra bivši američki izaslanik Zalmay Khalizad.

"Završna faza bila je ružna, u to nema nikakve sumnje", ali moglo je biti i puno gore, Kabul je mogao biti uništen, mogla se voditi bitka za svaku ulicu", izjavio je Khalizad u nedjelju u razgovoru za televizijsku kuću CBS.

Povlačenje je bilo kaotično između ostalog i zato što se u kabinetu o tome "nije uistinu raspravljalo na temelju prilika na terenu, činjenica i stvarnih događaja i naših opcija, kao što se trebalo", tvrdi bivši posebni američki izaslanik u Afganistanu.

"Na kraju je odlučeno da se zanemare prilike na terenu i da se poštuju u rokovi", dodao je Khalizad, kojeg je američkim izaslanikom u Afganistanu imenovao kabinet bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u rujnu 2018., a prošlog utorka podnio je ostavku.

Posljednji američki vojnik napustio je Afganistan krajem kolovoza, dva tjedna nakon što su talibani zauzeli glavni grad Kabul bez bitke, budući da afganistanske oružane snage nisu pružile nikakav otpor, podsjeća dpa.

Nastojanja da se u Afganistanu izgradi demokracija bila su neuspješna, priznao je Khalizad, kojeg je na dužnosti zamijenio nekadašnji zamjenik Thomas West.

Završetak povlačenja obilježio je napad terorističke oružane skupine Islamske države na kabulski aerodrom u kojem su ubijeni deseci civila i 13 američkih vojnika. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 17:10