Article_Top_970x250

Bivšem zapovjedniku tzv. Armije RBiH doživotni zatvor zbog ubojstva, žalbu pisao i konzul BiH u Njemačkoj

ubojstva trojice talijana 1993.

Bivšem zapovjedniku tzv. Armije RBiH doživotni zatvor zbog ubojstva, žalbu pisao i konzul BiH u Njemačkoj

ožu 02, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Bivši zapovjednik Treće bojne 317. brigade tzv. Armije RBiH Hanefija Prijić osuđen je danas na doživotni zatvor u Italiji zbog ubojstva talijanskih državljanina 29. svibnja 1993. godine na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa/Uskoplja , potvrdio je Prijićev odvjetnik Almin Dautbegović.

Nakon što je godinu dana proveo u pritvoru u Italiji, sud u Bresciji Prijića je osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Dautbegović je za televiziju N1 rekao da će podnijeti žalbu na prvostupanjsku presudu koja je objavljena danas. Svo vrijeme Prijić je negirao da je on naredio ubojstva trojice Talijana u svibnju 1993. godine.

Prijić je izručen Italiji nakon što je 28. listopada 2015. godine uhićen na aerodromu u Dorthmundu po potjernici Italije, a Italiji je izručen nakon što je u pritvorskoj jedinici u Dorthmundu proveo skoro 120 dana.

O njegovom slučaju odlučivao je i Sud za ljudska prava u Strasbourgu, ali žalbe odvjetnik Almina Dautbegovića i konzula BiH u Njemačkoj Dževada Šaldića nisu urodile plodom.

Suđeno mu je zbog ubojstva talijanskih državljana 29. svibnja 1993. godine na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa/Uskoplje  kada su ubijeni Fabio Moreno, Sergio Lana i Guido Puletti, zločina zbog kojeg je već osuđivan u BiH.

Za ovaj zločin Prijić je po zapovjednoj odgovornosti osuđen na Županijskom sudu u Travniku na 15 godina zatvora.

Nakon provedenih 13 godina i četiri mjeseca u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, Prijić je pušten na slobodu 6. lipnja 2013. godine na osnovu rješenja Odbora za privremeni otpust.

Međutim, Italija nikada nije povukla potjernicu za Prijićem koji je krajem listopada 2015. godine prošle godine uhićen u Dorthmundu na aerodromu prilikom posjete članovima svoje obitelji.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250