StoryEditor
južna afrika

Bivša britanska kolonija domaćin samita BRICS-a. Dolazi i Putin?

Piše fena  /  29.06.2023., 16:07h

Južna Afrika je u četvrtak priopćila da će biti domaćin samita BRICS bloka u kolovozu, kako je planirano, u vrijeme spekulacija da bi se samit mogao preseliti u Kinu kako bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao da prisustvuje u zemlji koja nije obvezna da ga uhiti zbog optužbi za ratne zločine.

 Južna Afrika ima dužnost kao potpisnica Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da uhiti Putina ako prisustvuje razgovorima između lidera Brazila, Rusije, Indije i Kine, zbog naloga za uhićenje zbog deportacije djece iz Ukrajine.

Putin negira optužbe

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa sastao se s njim 17. lipnja u Rusiji, s povijesno snažnim saveznikom vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) budući da je to bio oslobodilački pokret koji se borio protiv vladavine manjinskih bijelaca prije nekoliko desetljeća.

- Južna Afrika će biti domaćin 15. samita BRICS-a u kongresnom centru Sandton u Sandtonu, Johanesburg, od 22. do 24. kolovoza 2023. godine - navodi se u priopćenju Ministarstva za međunarodne odnose.

Glasnogovornik Predsjedništva Vincent Magwenya potvrdio je Reutersu u tekstualnoj poruci da to znači da će se cijeli samit, uključujući glavni dio koji uključuje šefove država BRICS-a, održati u Južnoj Africi.

On i glasnogovornik ureda za međunarodne odnose odbili su komentirati Putin prisustvovati ili ne.

Dnevnik.ba

24. srpanj 2024 10:39