StoryEditor
Gordan Jandroković:

"Bitno je da će legitimni predstavnici hrvatskog naroda obnašati važne funkcije, ali ne možemo biti zadovoljni zbog Komšića"

Piše hina  /  05.10.2022., 18:22h

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković gostovao je u emisiji "S Markova trga" Prvog programa Hrvatskog radija i razgovarao o aktualnim političkim temama.

Govoreći o rezultatima izbora u BiH, Jandroković je kazao kako treba biti realan i prije svega čestitati Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a, i posebno gospođi Borjani Krišto na sjajnim rezultatima, a i svakako i svim kandidatima i kandidatkinjama HDZ-a i Hrvatskoga narodnog sabora (HNS), "jer ostvarili su, po riječima gospodina Čovića, najbolji rezultat do sad, koji im jamči da će biti predstavljeni i formirati vlast i na razini Federacije i na razini države".

"Bitno je da će legitimni predstavnici hrvatskog naroda obnašati važne funkcije", ustvrdio je. Istaknuo je kako, međutim, ne možemo biti zadovoljni što u predsjedništvu Hrvate predstavlja Željko Komšić, jer on nije legitimni predstavnik hrvatskog naroda. "I ovoga puta, pokazalo se da je većinski narod u Federaciji, Bošnjaci, političkim inženjeringom izabrao predstavnika Hrvata, i na tome će trebati raditi u budućem razdoblju", rekao je, uz ostalo,  Jandroković.

Pozdravio je odluku visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta vezanu uz promjene izbornog zakona kao "pravila koja će jamčiti politički opstanak Hrvata u BiH i legitimno predsjedništvo Hrvata u BiH", te poručio kako je riječ o koraku naprijed za Hrvate u BiH.

Smatra kako je u tom smislu govoriti o neuspjehu hrvatske politike, "o nekoj katastrofi ili izdaji, o čemu je govorio predsjednik Republike, zaista promašeno i smiješno". "Predstavnici Mosta, pa i predsjednik Republike, očito su shvatili da su vodili potpuno krivu politiku prije izbora, da su pogrešno procijenili i sada pokazuju određenu nervozu i, rekao bih, zavist na to što su predstavnici hrvatskog naroda kroz HDZ i HNS ostvarili odlične rezultate".

Na novinarsko pitanje je li školovanje zastupnika HDZ-a Ante Bačića u ratnoj školi protivno zakonu i je li, kako tvrdi predsjednik Zoran Milanović, osobno asistirao u tom kršenju zakona, Jandroković je ustvrdio kako je "apsurdno govoriti o kaznenom dijelu" te da se sigurno ne radi ni o kakvoj povredi zakona "a može li zastupnik Bačić uspješno pohađati tu školu, pokazat će vrijeme".

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:39