StoryEditor
potraga za grobarima

Bitka za bošnjačkog Hrvata u središnjoj Bosni: HRS uvjeren kako će bošnjački "mokri snovi" ostati samo snovi

Piše R.I.  /  29.06.2022., 12:02h

Srednjobosanska organizacija Hrvatske republikanske stranke (HRS) na svojem Facebook profilu objavila je kratku analizu o tomu mogu li bošnjačke stranke i birači u Skupštinu SBŽ nametnuti više od jednog halal-Hrvata.

Bošnjačke stranke krenule su u otvorenu bitku nametanja svog izaslanika u klub Hrvata Doma naroda FBiH iz kantona Središnja Bosna. Tako je Nermin Nikšić kandidirao Anitu Markanović, Željko Komšić metnuo je izvjesnu Maru Đukić a Fuad Kasumović isturio je Božu Skopljakovića, stoji u analizi HRS-a Središnja Bosna koja je danas objavljena na njihovoj Facebook stranici. 

"Ako bi ova tri vrla Hrvata prošla u Skupštinu KSB, onda bi Bošnjaci mogli računati na šest svojih Hrvata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH. A sa šest poštenih rukica, Hrvate bi se trajno izbacilo iz federalne vlasti. Ne sumnjajući u spremnost Anite Markanović, Mare Đukić i Bože Skopljakovića da preuzmu uloge Blaženke Lukić i Karoline Pavlović i budu grobari Hrvata Središnje Bosne, moramo jasno definirati što su potezi hrvatske strane. Prvenstveno Hrvatske republikanske stranke Središnje Bosne", navedeno je. 

Kao hrvatska stranka, vele, HRS nema nikakav utjecaj na zle namjere SDP-a, DF-a i Fuada Kasumovića. Kao ljudi koji prate politiku, dodaju, možemo pretpostaviti da će Kasumović uskoro završiti u zatvoru a da će njegov pajdo Skopljaković doživjeti još jedan izborni fijasko. Tako da od tog "Hrvata" u Skupštini KSB - neće biti ništa.

"Slabe su šanse da će DF ponoviti rezultat iz 2018. pa će jadna Mara ostati uskraćena slasti uništenja Hrvata. Ostaje Anita Markanović koja bi mogla postati zastupnica, ali sama će biti značajna koliko i SDP - zanemarivo". 

Za HRS središnje Bosne ovakav realan razvoj događaja ostavlja prostor da vode neovisnu i slobodnu kampanju neopterećenu paničnom strahu HDZ-a da bi "hrvatsko nejedinstvo" moglo dovesti do gubitka važnog trećeg hrvatskog izaslanika u Dom naroda. 

HRS ne vjeruje da bošnjačke stranke mogu plasirati više od jednog svog Hrvata u Skupštinu. Isto tako, HRS vjeruje da će imati dovoljno vlastitih ruku za izbor vlastitog izaslanika u Dom naroda FBiH, a sve kako bi se stvarno razbio monopol HDZ-a u ovom važnom organu. 

"Jer kao što smo vidjeli, od činjenice da HDZ već 25 godina imenuje sve Hrvate u Klub Hrvata doma naroda FBiH, sami Hrvati središnje Bosne nemaju nikakve koristi", zaključuje se u analizi HRS-a.

Dnevnik.ba

23. lipanj 2024 09:48