StoryEditor
kriptovalute

Bitcoin potonuo na najnižu razinu od odobrenja ETF-ova

Piše fena  /  19.01.2024., 15:55h

Bitcoin je pao na najnižu cjenovnu razinu otkako je SAD prošlog tjedna odobrio gotovo desetak burzovnih fondova koji drže tu kriptovalutu.

- Sada kada je pompa za ETF-om malo izblijedila, imalo bi smisla da se pozornost trgovaca usmjeri negdje drugdje - rekao je Bartosz Lipiński, glavni izvršni direktor Cube.Exchange, platforme za trgovanje.

- Trenutačno pozicioniranje opcija sugerira potporu od oko 40.000 dolara, što je velika psihološka cijena - kazao je.

Najveća kriptovaluta pala je čak 4,3 posto na 40.809 USD, a pala je za oko 11 posto nakon što je 10. siječnja odobrila američka Komisija za vrijednosne papire i burzu. Bitcoin je prošle godine ojačao gotovo 160 posto zbog optimizma da će sredstva povećati potražnju.

Zbog toga trgovci pomno prate priljeve u ETF-ove. Fond BlackRock Inc. već je premašio  milijardu dolara u priljevima investitora, što ga čini prvim u grupi koji je premašio prekretnicu otkako su fondovi počeli trgovati prošlog četvrtka.

Ulagači su u srijedu položili 371 milijun dolara u fond BlackRock, čime je IBIT premašio prekretnicu, pokazuju podaci koje je prikupio Bloomberg. Fidelity Investments je blizu. Tvrtkin FBTC Bitcoin ETF jučer je zabilježio priljeve od 358 milijuna dolara - najveći pojedinačni dnevni iznos otkako je fond pokrenut prije tjedan dana. Ukupno je oko 880 milijuna dolara stiglo u Fidelityjev fond. BlackRock i Fidelity pokrenuli su ranu konsolidaciju u novoj imovini, pri čemu su dvije tvrtke primile 68posto  svih priljeva u devet novih ETF-ova na tržištu, u ukupnom iznosu od gotovo dvije milijarde USD

Značajan dio priljeva dolazi od ulagača koji napuštaju GBTC fond Grayscale Investmenta, navodi Bloomberg Intelligence. Grayscaleov Bitcoin Trust, koji je stvoren 2013., imao je više od 28 milijardi dolara imovine pod upravljanjem kada se pretvorio u ETF, ali je zabilježio oko 1,6 milijardi dolara odljeva od početka trgovanja, javlja SEEbiz.

Dnevnik.ba

 

25. travanj 2024 10:04