StoryEditor

Biskupi u Srbiji nezadovoljni povratom imovine i Zakonom o rodnoj ravnopravnosti

Piše D  /  02.06.2021., 01:06h

"Nedostaje političke volje, čini se, da se problem riješi, jer nalaze se različite izlike za te stvari", izjavio je zrenjaninski biskup László Németh poslije zasjedanja Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda (MBK) u Zrenjaninu, na kojoj je bilo riječi i o povratu crkvene imovine.

Biskup je rekao da je njegova biskupija tražila povrat 800 hektara zemlje, a dobila je 300, što je "smiješno za državu, koja je najveći vlasnik zemlje, a ne može naći rješenje".

Još veće probleme ima Subotička biskupija, ukazao je tajnik te biskupije Mirko Štefković, ističući primjer jednoga predmeta u kojemu se potražuje povrat 9.200 katastarskih jutara poljoprivrednog obradivog zemljišta odnosno šuma.

Štefković je naveo kako je to samo jedan u nizu predmeta iz Subotičke biskupije koja osim zemlje potražuje i značajan broj nekretnina.

Katolički biskupi u Srbiji zato su apelirali na državna tijela da se „ispravi ta nepravda prema crkvi“, a na čije se rješenje čeka od 2008. kada su podneseni zahtjevi za povrat imovine.

Biskupi su na svojemu zasjedanju izrazili nezadovoljstvo usvajanjem Zakona o rodnoj ravnopravnosti koji je u Skupštini Srbije prihvaćen 20. svibnja.

„Nezadovoljni smo što se uvela razlika između roda i spola, i da se veći naglasak stavlja na rod nego na spol. To ne odgovara nikako kršćanskoj slici čovjeka“, izjavio je biskup Németh, dodavši kako je to zajedničko stajalište katoličkih i pravoslavnih kršćana.

Zrenjaninskom biskupu Laszlu Nemetu na 38. zasjedanju Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Medota produžen je predsjednički mandat na još pet godina, dok je za potpredsjednika izabran barski biskup mons. Rrok Gjonlleshaj.

Biskupska konferencija djeluje od 2004. i njezini su članovi katolički biskupi Srbije, Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije.

Prema popisu stanovništva iz 2011. u Srbiji živi oko 357.000 katolika, dok ih je 2002. bilo oko 411.000, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:56