StoryEditor

Biskup Komarica: Ja još nisam ubijen, ali jesu moji vjernici

Piše D  /  24.02.2018., 11:02h

“Pjongjang je naša pobratimska biskupija, tamo su ubijeni biskupi i svećenici. Ja još nisam ubijen, ali jesu moji svećenici, moji vjernici su ubijeni i protjerani…Svi šutimo, svi to znamo, 25 godina to traje, Zagreb to zna, zna Bruxelles, zna Washington…, zna Sarajevo, koji ne mari za nas…Kome mi pripadamo?“, zapitao je banjalučki biskup te iznio podatke da su u entitetu RS ostale 32 župe te svega četiri tisuće vjernika.

Stara populacija

“Nestali smo pred očima političara i javnosti. Pitam, je li to normalno? Od prijeratnog broja od 220 tisuća, 92% Hrvata je protjerano s prostora RS-a. Danas nema ni 5% od tog broja iz 1992.“, ukazao je te dodao kako su svi oni koji su protjerani, zapravo, živi mrtvaci. “Čovjeka možeš ubiti na dva načina: da ga likvidiraš fizički i kad mu oduzmeš pravo na osobnu iskaznicu, identitet…To je strašno, nedopustivo…“, naveo je biskup.

Govoreći o tome kako danas žive Hrvati u RS-u, usporedio je to stanje sa staračkim domom. “Stariji ljudi. Imaju svoj ponos, nadu, no, na žalost, nemaju potporu svojih političkih predstavnika, pa su sve oči uprte u  svećenika, u biskupa…Ali ne možemo mi izgraditi put, dovesti struju. Mi smo izgradili 2.400 kuća, nije to država izgradila, već sam ja sredstva prikupljao po bijelome svijetu, skupa s direktorom Caritasa, i ne samo Hrvatima, već i našim susjedima muslimanima…“, pojasnio je Komarica.

Ponovio je i da mu tijekom razgovora predstavnici međunarodne zajednice u BiH otvoreno kažu da ne žele pravnu državu, već kontrolirani kaos!

Prazna obećanja

Biskup Komarica je tijekom sastanka s izaslanstvom Odbora Hrvatskog sabora za Hrvate izvan RH zahvalio predstavnicima Vlade RH na pruženoj financijskoj potpori naporima Banjolučke biskupije da obnovi barem dio tijekom rata uništenih crkvenih objekata i za njene karitativne i odgojno-obrazovne ustanove koje služe, ne samo malobrojnim preostalim Hrvatima, već općem dobru tog dijela BiH. Iskazao je, pak, žaljenje što nije ostvareno gotovo ništa od obećanja koja su dali bivši predsjednici Hrvatskog sabora Reiner i Petrov. Izrazio je žaljenje i što se u Hrvatskom saboru, u okviru aktualne teme “Hrvatsko pitanje u BiH“, uglavnom raspravljalo o ustavno-zakonodavnim pitanjima neravnopravnosti Hrvata u FBiH, no ne i o iznimno dramatičnoj situaciji Hrvata u RS-u, gdje je ta populacija, kontinuiranim nemarom hrvatskih političkih predstavnika iz BiH, ali i iz RH, pred potpunim iskorijenjem. Svoje je sugovornike zapitao zašto taj zločin nad domicilnim hrvatskim narodom i Katoličkom Crkvom u tom dijelu BiH uporno prešućuju hrvatski političari, kako domaći, tako i oni iz RH.

Biskup je apelirao na izaslanstvo Hrvatskog sabora da se državno vodstvo Hrvatske konačno počne, u duhu Ustava RH i međudržavnih obveza, zauzimati za povratak i opstanak Hrvata na cijelom području BiH, a ne samo na području FBiH. Ponovio je i prijedlog da se kroz ustavne reforme osigura i Hrvatima u RS-u izbor njihovih istinskih predstavnika u Narodnoj skupštini RS-a i u Vijeću naroda RS, te da se hitno donese strategija Vlade RH glede spašavanja ljudskih, kulturnih, duhovnih i materijalnih resursa hrvatskog naroda na području cijele BiH, napose u RS, gdje su oni osobito dramatično ugroženi.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 02:28