StoryEditor
rijeka

Bisera Turković otvorila konzulat u Rijeci, jačanje odnosa s Hrvatskom

Piše desk  /  31.08.2022., 15:42h

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković zajedno sa Zlatkom Komadinom, županom Primorsko-goranske županije i zamjenikom gradonačelnika Goranom Palčevskim otvorila je danas Generalni konzulat BiH u Rijeci.

Svečanom otvorenju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, predstavnici lokalnih vlasti, diplomatskog kora, civilnog života iz Rijeke i vjerskih zajednica te brojni građani BiH koji žive u ovom dijelu Hrvatske.

"Danas u Rijeci s ponosom otvaramo osmi Generalni konzulat Bosne i Hercegovine i ukupno 58. diplomatsko – konzularno predstavništvo naše države u svijetu. Nakon prošlotjedne svečanosti u Novom Pazaru, u Republici Srbiji, kada smo otvorili Generalni konzulat, današnjim svečanim činomu susjednoj Republici Hrvatskoj, nastavljamo širenje i jačanje diplomatsko-konzularne mreže Bosne i Hercegovine. U toku su aktivnosti na otvaranju još nekoliko ambasada, čime želimo ojačati poziciju Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni, ali i osnažiti bilateralne odnose s prijateljskim zemljama", poručila je ministrica Turković u obraćanju brojnim zvanicama.

Ministrica je istakla da Bosna i Hercegovina otvaranjem novih DKP-a šalje poruku da želi graditi čvrste i stabilne odnose sa susjednim zemljama, na bazi uzajamnog poštovanja, uvažavanja i razumijevanja.

"Jedna od tih zemalja je i Hrvatska, s kojom Bosna i Hercegovina dijeli uvjerljivo najdužu državnu granicu. Dijelimo i duboke i kompleksne veze u mnogim oblastima. Hrvatska je jedan od vodećih vanjskotrgovinskih partnera i investitora u Bosni i Hercegovini, a hrvatski turisti su, po broju posjeta, jedni od vodećih u našoj zemlji. Uvjerena sam da ćemo otvorena pitanja više rješavati bilateralnim sastancima nego putem medija. Bosna i Hercegovina je, uz puno poštivanje njenih institucija, opredijeljena za jačanje odnosa s Hrvatskom, a što potvrđujemo i današnjim otvaranjem Generalnog konzulata u Rijeci. Neka ovaj svečani dan bude dodatni impuls u unapređenju sveukupne saradnje naše dvije države", dodala je ministrica Turković.

Generalni konzulat u Rijeci će pokrivati sedam županija, od Dubrovnika do Istre i biti od velike pomoći državljanima Bosne i Hercegovine, ali i svima drugima koji će se moći obratiti za pomoć u ovom konzulatu.

Dnevnik.ba

24. srpanj 2024 04:14