StoryEditor
Korak bliže raspadu

Bisera Turković očekuje da bi se danas mogle izreći sankcije "pojedincima iz BiH"

Piše Desk  /  05.01.2022., 12:32h
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine SDA-ova Bisera Turković potvrdila je kako bi sankcije za pojedince iz BiH trebale biti objelodanjene već danas, ali smatra kako bi oni koji uvode sankcije trebali pojasniti detalje i navesti subjekte na koje će se one odnositi.

Dodala je kako se dugo radilo na tome te je iznijela mišljenje da postoji usuglašen stav između Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije, ali to ipak neće biti kraj nego je u pitanju samo početak izricanja sankcija.

Rad državnih institucija u Bosni i Hercegovini u blokadi je od srpnja prošle godine, kada je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko na samo kraju svog mandata nametnuo tzv. zakon o zabrani negirtanja genocida što je dovelo do tog da predstavnici Republike Srpske prekinu sudjelovanje u donošenju bilo kakvih odluka u zajedničkim institucijama.

Sjedinjene Američke Države i Europska unija, koje stoje iza nametanja, zatražile su deblokadu rada bh. institucija te da se odustane od primjene odluka o formiranju agencije za lijekove bh. entiteta RS i daljnjih aktivnosti o prijenosu nadležnosti na entitet.

Sve to, uz odbijanje bošnjačkih stranaka da se izmijeni Izborni zakon BiH, prouzročilo je najveću političku krizu u BiH od potpisivanja Dayjtonskog mirovnog sporazuma, zbog čega je više međunarodnih dužnosnika govorilo o mogućnosti nametanja sankcija.

Inače, riječ je o izricanju sankcija demokratski izabranim političkim dužnosnicima i u sebi nosi novi potencijal za raspad BiH.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 02:56