Article_Top_970x250

Bisera Turković bijesna zbog odluke o neukidanju viza za Saudijce

sda ministrica

Bisera Turković bijesna zbog odluke o neukidanju viza za Saudijce

lip 11, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva/Ilustracija

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković oglasila se nakon što na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH nije usvojen prijedlog da se državljanima Saudijske Arabije omogući bezvizni režim s BiH tijekom turističke sezone.

Turković je kazala da su ministri iz HDZ-a ponovo blokirali puni ekonomski oporavak turizma tako što su glasali protiv privremenog ublažavanja viznog režima za državljane Saudijske Arabije.

"Činjenicu da će bh. ekonomija zbog toga izgubiti milijune maraka prihoda teško će ublažiti i današnje usvajanje odluke kojom se omogućava ulazak stranaca na bazi vakcinacije i brzih antigenskih testova", kazala je Turković.

Dodala je da je podržala taj prijedlog nakon što je adekvatno pripremljen, iako je HDZ blokirao njen prijedlog za koji je, također, interesu svih građana u BiH i koje su podržali turistički radnici iz cijele države.

"Naša politika nikada nije politika trgovine i opstrukcija kao što smo to pokazali nebrojeno puta, već politika za Bosnu i Hercegovini i u interesu svih građana u ovom slučaju razvoja turizma. Ali, inat i opstrukcije bez argumenata i racionalnih objašnjenja koju smo ponovo vidjeli na sjednici Vijeća ministara od ministara iz HDZ pokazatelj je zašto nam je potrebna funkcionalna i jaka država, bez mogućnosti da nečiji sitni interesi stoje na putu ekonomskog opravka i euroatlantskih integracija", kazala je Turković.

Naglasila je da Grubeša mora objasniti građanima zašto BiH neće prikupiti milijune maraka od PDV-a i u čijem je interesu da turisti idu u druge zemlje, a ne dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

"Ministarstvo vanjskih poslova BiH će, nakon ove sramne odluke, poduzeti hitne mjere kako bi, u okviru postojećeg režima, efikasnije i brže odvijao proces izdavanja viza za državljane Kraljevine Saudijske Arabije, a kako bi, koliko je to god, moguće ublažili posljedice ovako štetne odluke ministara iz HDZ BiH u Vijeću ministara BiH", podcrtala je Turković.

Dnevnik.ba