StoryEditor

Biografije federalnih parlamentaraca: Radno iskustvo 16 godina, po zanimanju izaslanik...

Piše D  /  13.10.2019., 09:10h

Za čitanje jedne biografije zastupnika ili izaslanika Federalnog parlamenta nije potrebno više od deset sekundi. Toliko su se potrudili predstaviti građanima.

Njihove biografije postavljene su na web-stranicama Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH. Pisane su šablonski, kroz nekoliko stavki. Takav format su odredili u Parlamentu i za njega nisu krivi parlamentarci. Ipak, neki se nisu potrudili ispuniti ni ono što je od njih traženo, piše Dnevni avaz.

Od 153 člana Parlamenta, za njih 76 su navedeni osnovni podaci i mahom je riječ o izaslanicima Doma naroda. To znači da o pola parlamentaraca nije napisano ni slovo.

Titula i zanimanje

A šta nam govore dostupne biografije?

Čitanjem jedne po jedne vidljivo je da dosta zastupnika nije navelo gdje je rođeno niti su naveli zanimanje. Neki su pak pod zanimanjem navodili titulu koju imaju.

Tako je, naprimjer, zastupnik Adnan Efendić po zanimanju doktor znanosti, dok kod Asima Kambera pod stavkom zanimanje i stavkom završena škola/stručno zvanje stoji samo VSS.

Interesantno je i ono što su neki od izaslanika pisali o svom radnom iskustvu. Iz biografija nekih parlamentaraca moglo bi se zaključiti i da su više vremena proveli u vlasti nego na nekom drugom radnom mjestu.

Tako izaslanik Senad Čeljo pod stavkom radno iskustvo navodi „16 godina i pet mjeseci“, a izaslanik Velemir Tanović 16 godina. Gdje i kada, ostalo je nenapisano. Slađan Ilić napisao je samo da ima radno iskustvo u javnom i privatnom sektoru.

Za izaslanicu Alisu Hajdarović piše samo da je zaposlena 20 godina u Županijskom odboru SDA HNŽ. Damir Džeba pod radnim iskustvom navodi rad u HDZ-u BiH Mostar, da je bio savjetnik predsjednika FBiH te predsjednik Kluba zastupnika hrvatskog naroda u Skupštini HNŽ. Tomislav Martinović ima radno iskustvo ministra u Vladi HNŽ, zastupnika u Skupštini HNŽ, izaslanika u Domu naroda, zamjenika predsjedatelja Skupštine HNŽ i predsjedatelja Doma naroda Parlamenta FBiH.

Tajnik stranke jedino iskustvo

Edim Fejzić, prema biografiji dostupnoj na web-stranici Parlamenta, po zanimanju je umirovljenik, a pod radnim iskustvom navedeno je tek da je izaslanik u Domu naroda. Ilija Ilić kao zanimanje navodi da je izaslanik u Parlamentu FBiH.

Kao jedino radno iskustvo Sejada Tatarina navedeno je da je bio generalni tajnik stranke Radom za boljitak. Daliborki Milović je ovo četvrti mandat u vlasti, što će po isteku ovog mandata biti 16 godina, dok je tek šest godina provela u firmi „Metalac“ Višegrad.

Iz Stručne službe: Netko nije ništa popunio, netko nešto

Iz Stručne službe Zastupničkog doma Parlamenta FBiH kazali su da zastupnici sami popune zastupnički karton, iz kojeg, onda, služba vadi podatke potrebne za biografiju postavljenu na web-stranici.

- Netko nije ništa popunio, netko nešto – dodaju u službi.

I u Domu naroda su rekli da izaslanici sami popunjavaju listu s biografskim podacima.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 15:11