Article_Top_970x250

´Bio sam snajperist i jedne stvari sam se najviše bojao´

inspirativna ispovijest

´Bio sam snajperist i jedne stvari sam se najviše bojao´

svibnja 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Facebook

Nekadašnji specijalac nakon vojne karijere i poduzetničkog kraha sagradio je carstvo, između ostalog, i na knjigama za 'samopomoć'

Kao snajperist i član jedinice Navy SEAL Brandon Webb borio se u planinama Afganistana i Iraka. Trenirao je Chrisa Kylea, snajperista po čijem je hitu "American Sniper" Clint Eastwood snimio nagrađivani film. U svojoj se vojnoj karijeri suočio s mogućnošću zarobljavanja, pogibije, mučenja i drugih užasa koje civili teško mogu pojmiti.

No, kaže Webb, svi ti ratni horori nisu nikada bili njegov najveći strah - njegov je najveći strah bio neuspjeh, dosada, stagnacija i gubitak obitelji. Pa se tako nekadašnji ratnik prometnuo u autora niza bestselera, pokretača i šefa kompanije koja vrijedi milijune dolara i poduzetnika koji u svoje prijatelje ubraja astronaute, milijardere i političare. 

Prije svega toga, Webb je ozbiljno kontemplirao o tome da se baci s mosta. Nakon odlaska iz vojske propao mu je prvi biznis, izgubio je životnu ušteđevinu, a raspao mu se i brak, što ga je najviše shrvalo.

"Nisam bio na terenu više od pet godina, gradio sam biznis u koji sam uložio svu svoju ušteđevinu, novac kolega iz vojske, članova obitelji i banke. I to se sve raspalo. Onda me ostavila supruga i sa sobom uzela naše troje djece. Postoje strahovi poput straha od ozljede, smrti, letenja ili utapanja. Osobno cijeli dan mogu razgovarati o bombama i mecima, ili truljenju u iračkom zatvoru. No, ovo što se meni dogodilo bilo je utjelovljenje mojih najgorih noćnih mora", piše Business Insider prenoseći dijelove Webbove knjige "Mastering Fear: A Navy SEAL'S Guide".

Život je ponovno sagradio tako što je, kaže, "pustio kokos". 

"Prijatelj s Filipina rekao mi je da tamo majmune hvataju tako što iskopaju rupe u koje stave kokos i natrpaju još zemlje i pijeska da ostane samo malena rupa. Majmun dođe, gurne ruku i shvati da ne može izvući kokos ali ga ne želi pustiti jer se boji gubitka, a onda umjesto toga izgubi slobodu", kaže Webb koji je vrlo brzo nakon osobnog kraha ponovno pokrenuo život.

"Sjedio sam u svojoj unajmljenoj sobi i kontemplirao. Posebno o propalom braku, to je bilo zaista teško za prihvatiti. Dugo smo bili zajedno, i bila je uz mene dok sam prolazio snajpersku školu, ali naša ljubav, na moj užas, nije preživjela sve izazove koji su bili ispred nas. Zaista sam razmišljao o skakanju s mosta, ali nisam to mogao učiniti svojoj djeci, osim toga, život je tek bio ispred mene. Nazvao sam sve veze i poznanike koje sam imao, te se odlučio pobrinuti sam za sebe i naći posao", piše Webb.

Dobio je vrhunski plaćen posao u konzultantskoj kompaniji koja je surađivala s vojskom. Zarađivao je golem novac, počeo vraćati dugove. Postao je šef odjela, te radio s odličnim mentorima i upoznavao nove ljude. 

"Bivša supruga i ja ostali smo bliski, i nastavili odgajati naše troje predivne djece, koji su mi najvažniji na svijetu, a na poslu situacija nije mogla biti bolja. No, ja nisam bio zadovoljan i nisam bio na miru. Razmišljao sam o kokosu. Kada sam prijateljima samo pola godine nakon startanja rekao da odlazim, oni su se ozbiljno zabrinuli za moje psihičko zdravlje. Podsjećali su me na moj prvi fijasko, na to kako sam mnogo postigao u kratkom roku, o tome što mi se može dogoditi i slično tome. Priznajem, imali su dobre argumente. No, ja sam odlučio kako apsolutno ne želim da mi život diktira strah", objasnio je Webb.

Brandon Webb | Author: Facebook

FOTO: Facebook

Nije htio, kaže, nastaviti držati kokos i izgubiti svoju slobodu. Zapitao se što ljude tjera ili zadržava na radnim mjestima koja ih ne zadovoljavaju, zašto se ne pokreću i koriste prilike koje im se pružaju, zašto ne ostvare nešto bolje od onog na čemu su u tom trenutku.

"Savladavanje straha počinje odlukom, a onda se nastavlja "vježbom" i ponavljanjem tih odluka kako bi bili što pripremljeniji za taj skok u nepoznato i akciju usprkos strahu. No devet od deset puta, kada dođe vrijeme da se napravi taj skok, nešto ljude zaustavi u tom posljednjem, finalnom potezu", piše Webb.

Dio je to, piše Webb u svojoj knjizi, i odrastanja te prekidanja veza sa svim mehanizmima zaštite koji nam daju osjećaj sigurnosti. Otpuštanje je to kočnica i gubitka kontrole, te suočavanja sa strahovima.

"Pustio sam kokos. Otišao s posla i napravio još jedan start-up. Nakon nekoliko godina za moju je kompaniju ponuđeno 15 milijuna dolara, a danas vrijedi i deset puta više. Vrijedilo je, ali prvi je korak bio suočavanje sa strahom i puštanje kokosa iz ruke", piše Webb koji je autor ili koautor 12 knjiga.

Dnevnik.ba