StoryEditor

Bill Gates: Pala je pokrivenost cjepiva na razine posljednji put viđene devedesetih

Piše D  /  15.09.2020., 10:09h

Izvješće Fondacije Billa i Melinde Gates, objavljeno u utorak, pokazuje da po gotovo svakom indikatoru svijet nazaduje u pokušajima ispunjavanja ciljeva UN-a za održivi razvoj da se dokonča siromaštvo i smanji nejednakost.

Ekstremno siromaštvo povećalo se za 7 posto zbog pandemije, navodi se u godišnjem izvješću fondacije.

Pala pokrivenost cjepiva na razine posljednji put viđene devedesetih

Pokrivenost cjepivima - mjerilo za funkcioniranje zdravstvenih sustava - pala je na razine posljednji put viđene 1990-ih, "vrativši svijet oko 25 godina unazad u 25 tjedana".

Podaci također pokazuju da su gospodarske posljedice pandemije jačanje nejednakosti, pogotovo za žene, rasne i etničke manjine. Ljudi koji žive u uvjetima ekstremnog siromaštva posebno su teško pogođeni.

Gates: Učinkovito cjepivo imat ćemo do početka 2021.

Gates je u razgovoru za BBC rekao kako očekuje da će učinkovito cjepivo za covid-19 biti spremno do početka sljedeće godine. Dodao je kako bilo koje cjepivo koje bude proizvedeno mora biti dostupno u siromašnim zemljama. 

"Pandemija je uzrokovala velike probleme s distribucijom hrane i povećala cijene hrane", dodao je Gates.

U izvješću koje zajedno objavljuju svake godine od 2017. Bill i Melinda pozivaju na globalnu suradnju u razvoju dijagnostike, cjepiva, liječenja, brzu izradu cjepiva i doza te pravednu isporuku tih sredstava na temelju potrebe, a ne na temelju sposobnosti plaćanja.

"Svjetska kriza je zajednička i zahtijeva zajedničke odgovore", napisali su.

Gates o teorijama zavjera: Iznenađen sam

Novinar BBC-ja pitao je Gatesa i o nizu teorija zavjera koje su o njemu počele kružiti u jeku pandemije koronavirusa:

"Ne znam, zabrinut sam zbog tih glasina. Iznenađen sam jer sam poznat kao veliki zagovornik cjepiva i spašavanja života, a sad me napadaju tvrdeći da praktički činim nešto posve suprotno. Najviše smo ponosni u vezi rada naše Fondacije na broj djece koja su danas živa, deseci milijuna djece, zbog pokrivenosti cjepivima, u čemu smo sudjelovali, i to u svakoj zemlji na svijetu", rekao je Gates.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:28