StoryEditor
OGLASIO SE

Bill Gates: ‘Brine me omikron, ali optimističan sam i mislim da znam kada će završiti akutna faza pandemije‘

Piše Desk  /  09.12.2021., 13:49h
‘Podcijenio sam koliko će biti teško uvjeriti ljude da se cijepe i nastave koristiti maske‘, rekao je Gates.

Što se Billa Gatesa tiče, 2021. nije donijela neko poboljšanja u upravljanju pandemijom, piše Bloomberg.

S više smrtnih slučajeva od Covida-19 ove godine nego 2020., delta varijantom i poteškoćama s cijepljenjem, napredak nije onakav kakvome se nadao, istaknuo je milijarder u objavi na svojem blogu.

'Podcijenio sam koliko će biti teško uvjeriti ljude da se cijepe i nastave koristiti maske', rekao je Gates, prenosi Jutarnji.hr.

No, suosnivač Microsofta optimističan je u pogledu 2022. 'Mislim da će akutna faza pandemije završiti do kraja 2022.', rekao je Gates.

Gates je ova predviđanja iznio dok se svijet suočava s novom, omikron varijantom virusa i dok se u SAD-u broj novih slučajeva približava 50 milijuna.

'Nema sumnje da je varijanta omikron zabrinjavajuća', rekao je Gates. 'Ali evo što znamo: svijet je bolje pripremljen za rješavanje potencijalno opasnih varijanti nego je bio u bilo kojoj drugoj točki pandemije.'

Gates je procijenio da, iako je covid trenutno otprilike 10 puta smrtonosniji od gripe, cjepiva i antivirusni lijekovi mogu smrtnost smanjiti za 50 posto. 'U društvu će i dalje biti povremenih epidemija, ali će biti dostupni novi lijekovi koji bi mogli olakšati slučajeva, a bolnice će moći podnijeti porast broja pacijenata.'

Gates, četvrti najbogatiji čovjek na svijetu, 'težak' 135 milijardi dolara, također se dotaknuo dezinformacija i uloge koju su one odigrale u obeshrabrivanju cijepljenja. Izrazio je zabrinutost zbog 'sposobnosti vlada da odrade velike stvari' i pozvao na bolju regulaciju onoga za što se društvene mreže mogu koristiti.

Milijarder i filantrop također je izrazio tugu zbog svog razvoda od Melinde French Gates.

Naime, par je u svibnju objavio da se rastaje nakon 27 godina braka, a nakon toga pojavila su se izvješća u kojima se nagađalo o nevjeri i dugo tinjajućim napetostima između njih dvoje. Također je pokrenuto pitanja o tome kako će par voditi svoju filantropsku organizaciju vrijednu 50 milijardi dolara. Gates je rekao da će nastaviti zajedno voditi svoju zakladu i da su 'pronašli dobar novi radni ritam'.

'Ne mogu poreći da je to bila godina velike osobne tuge za mene. Prilagodba na promjene nikad nije laka, ma kakva ona bila. Bio sam impresioniran koliko su moji voljeni - posebno moja djeca - dobro podnijeli ova izazovna vremena', rekao je Gates.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:49