Article_Top_970x250

Bijeljina: Hakeri pokrali 200.000 KM

skinuli s računa

Bijeljina: Hakeri pokrali 200.000 KM

pro 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Shutterstock

U Bijeljini su visokotehnološke prijevare ovih dana tema broj jedan. Nakon uhićenja mladića koji je pričinio štetu od skoro milijun maraka neovlaštenim emitiranjem serija na internetskim stranicama, policiji se javilo i nekoliko gospodarstvenima kojima su hakeri s računa ukrali 200 000 KM. Novac iz Bijeljine završio je na računima širom svijeta.

Pet gospodarstvenika iz Bijeljine koji posluju s inozemstvo prijavilo je ukupnu štetu od 200.000 KM koje su hakeri preusmjerili na račune širom svijeta, javlja BHRT.. U Policijskoj upravi Bijeljina kažu da su novac uspjeli vratiti u samo jednom od ovih slučajeva.

“Ako ne uoči se na vrijeme ta prijeevara, novac se teško može povratiti. Do sada na području naše policijske uprave imamo pet evidentiranih takvih slučajeva, šteta je oko 200 000 KM”, kazao je Srđan Gajić, načelnik Sektora krim policije Bijeljina.

U ovoj komunikaciji može doći do presretanja i mijenjanja sadržaja mailova i uputa o plaćanju, što se događa u posljednje vrijeme, kažu u policiji.

“Sredstva odlaze na račune u zemljama Afrike, Azije, bivšeg SSSR-a. Kao paravan za račune koriste neku od korespondentskih banaka, najčešće iz Velike Britanije”, kazao je Žarko Ćosić, načelnik Policijske uprave Bijeljina.

Ove informacije dodatno su zabrinule bijeljinske gospodarstvenik, koji do sada nisu poklanjali mnogo pažnje opasnostima koje vrebaju s interneta.

“Gospodarstvenici nisu dovoljni informisani. Ono što bi svi trebali imati jest dobar informacijski sustav, zaštićen na suvremen način, kupovati licencirane programe i poslovati s bankama koje imaju određenu reputaciju”, kaže Milenko Stevanović, direktor Gospodarskog savjeta grada Bijeljina.

Na kraju, stručnjaci kažu da je opreznost i dodatna provjera najbolji način zaštite.

“Da prilikom takvih mailova ili izmjena koje se traže, bilo kakvih urgencija, kontaktiraju drugu stranu da se uvjere da su oni to zaista poslali. To su već pripremljeni računi koji se gase čim novac legne, sredstva se prebacuju na druge račune, na određene banke koje ne daju podatke o svojim korisnicima”, kaže Vahidin Đaltur, stalni sudski vještak za informacijsko-komunikacijske oblasti.

U RS prošle godine otkriveno je 50 kaznenih djela iz oblasti visokotehnološkog kriminala, što je za 19 više nego 2017., kada je pričinjena materijalna šteta iznosila oko 44 milijuna eura, a stečena protupravna imovinska korist oko 40 milijuna eura.

Dnevnik.ba