Article_Top_970x250

Bijeli supremacisti i službeno su teroristička prijetnja, od sada će ih se tretirati kao ISIS i al-Kaidu

ocjena dhs-a

Bijeli supremacisti i službeno su teroristička prijetnja, od sada će ih se tretirati kao ISIS i al-Kaidu

ruj 24, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Profimedia

Odjel domovinske sigurnosti (Department of Homeland Security, DHS) je konačno službeno prepoznao teror bijelih supremacista kao glavnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti u Sjedinjenim Državama -  prijetnja je to koja dolazi iznutra.

Tajnik DHS-a Kevin McAleenan otkrio je protuterorističku strategiju odjela koji po prvi put stavlja veliki naglasak na opasnost od nacionalista bijele rase koji dolaze is SAD-a.

Zbog ove vijesti odahnut će tamošnji stručnjaci za nacionalnu sigurnost i ekstremizam, koji su upozoravali na opasnost od bijelih nacionalističkih terorista i hitnost njihova suzbijanja. Nakon masakra u džamiji u Christchurchu u ožujku, predsjednik SAD-a Donald Trump odbacio je ideju da terorizam bijelih nacionalista predstavlja veliku sigurnosnu prijetnju, piše Vice.

Ne samo da je Trump davao osebujne izjave, nego se njegova administracija pobrinula da prestane financirati i raspusti programe DHS-a osnovani za borbu protiv nasilnog ekstremizma, uključujući i onaj krajnje desnice. Stručnjaci su na jednom od sastanaka istaknuli da je žalosno koliko je SAD loše opremljen za borbu s tom prijetnjom.

DHS je osnovan nakon tragičnih događaja 11. rujna i otada se protuteroristička strategija uvelike fokusira na prijetnje koje predstavljaju strane grupe, poput ISIS-a i al-Kaide. Stoga je ovo formalno priznanje terorističke opasnosti od bijelih supremacista velika prekretnica za taj odjel.

U Sjedinjenim Državama tema bijelog nacionalizma i njegovog terorističkog djelovanja dugo okupira sve one koji rade na sigurnosti. Tako su se čak i američki vojnici izjasnili, točnije 30 posto ispitanih, smatra da je po njima bijeli nacionalizam veća ugroza za zemlju nego Sirija, Irak i Afganistan. Rezultati su to ankete koju su proveli Vojni sati, a otkriveno je kako se i svaki četvrti vojnik svjedočili primjerima bijelog nacionalizma među svojim kolegama članovima službe.

Dobrovoljna anketa uključila je odgovore 1131 aktivnih vojnika. Ispitanici su uglavnom bili bijelci i muškarci, u 86 posto.

Dnevnik.ba