StoryEditor
rat u ukrajini

Bijela kuća tvrdi da Sjeverna Koreja šalje Rusiji topničke granate

Piše hina  /  02.11.2022., 18:10h

Sjedinjene Države imaju informacije da Sjeverna Koreja tajno šalje Rusiji "značajnu" količinu topničkih granata za rat u Ukrajini, rekao je u srijedu glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Kirby je rekao na virtualnom brifingu da Sjeverna Koreja pokušava sakriti pošiljke šaljući ih preko Bliskog istoka i Afrike.

"Naše indikacije su da Sjeverna Koreja tajno opskrbljuje (Rusiju) i pratit ćemo jesu li pošiljke primljene", rekao je, dodajući da će Washington konzultirati UN u pogledu odgovornosti za te pošiljke. 

"To nije beznačajan broj granata, ali ne vjerujemo da je riječ o količini koja bi promijenila zamah rata", rekao je.

"I sigurno neće promijeniti naš izračun... ili mnogih naših saveznika i partnera kad je riječ o kapacitetima koje ćemo nastaviti slati Ukrajincima".

Sjeverna Koreja rekla je u rujnu da nikada nije slala oružje i streljivo Rusiji i da to ne planira činiti, ali je upozorila SAD da šuti i da prestane širiti glasine kojima želi naštetiti njezinu ugledu.

Govoreći o sjevernokorejskom lansiranju projektila u srijedu, Kirby je rekao da to nije neposredna prijetnja američkom osoblju u regiji i dodao da će se SAD pobrinuti da ondje ima kapacitete za zaštitu svojih saveznika.

Sjeverna Koreja ispalila je u srijedu u more najmanje 23 projektila uključujući jedan koji je pao manje od 60 kilometara od južnokorejske obale, prvi put od podjele poluotoka 1945. godine. To je najveći broj projektila koji je Sjeverna Koreja ispalila u jednom danu. Južna Koreja odgovorila je istom mjerom.

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 21:40