StoryEditor

Bijela kuća traži od Beograda da prizna Kosovo

Piše D  /  23.10.2019., 01:10h

Američki predsjednik Donald Trump je, posredstvom specijalnog izaslanika Richarda Grenella, koji se nedavno u Beogradu sastao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, poručio da Srbija mora priznati Kosovo, tvrdi beogradski Blic, pozivajući se na neimenovane izvore upućene u razgovor Vučić-Grenell.

„To je bio jedan veoma težak razgovor. Grenell je doslovno postavio uvjet - Srbija mora priznati Kosovo. Rekao je i da će Amerika utjecati na Europsku uniju da pojača pritisak na službeni Beograd", naveo je neimenovani sugovornik Blica.

Da je taj razgovor bio neugodan po srpsku stranu potvrdila je, poslije susreta Vučić-Grenell 10. listopada, i Suzana Vasiljević, savjetnica srbijanskog šefa države za medije i odnose s javnošću.

„Ono što je bilo čudno je da je prvi put predsjednik (Vučić) sam pisao službenu bilješku sa sastanka, jer je razgovor očigledno bio dosta težak i on jučer nije bio voljan ni s nama o tome razgovarati“, rekla je Vasiljević dan nakon tog sastanka.

Trump je imenovao Grenella svojim izaslanikom za pregovore Beograda i Prištine, iako je Washington ranije kao specijalnog predstavnika za zapadni Balkan odredio Mathewa Palmera, kojemu je u agendi i postizanje rješenja za Kosovo. Ta politička linija u međuvremenu je pojačana dodatnim pritiskom iz Sjedinjenih Država, prenosi Večernji.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 03:05