StoryEditor

Bijela kuća opovrgava da s Izraelom razgovara o aneksiji Zapadne obale

Piše D  /  13.02.2018., 09:02h

"Što se tiče primjene suvereniteta, mogu reći da o tome već neko vrijeme razgovaram s Amerikancima", citirao je Netanyahovu izjavu glasnogovornik desničarske stranke Likud. Netanyahu  je mislio pritom na primjenu izraelskog zakona o naseljima, a što je korak ravan aneksiji. Ta su naselja trenutno pod jurisdikcijom izraelske vojske koja je Zapadnu obalu okupirala u ratu 1967. godine. Međunardona zajednica tu izraelsku aneksiju ne priznaje kao legitimnu, navodi HRT.

"Navodi da  su Sjedinjene Države razgovarale s Izraelom o planu aneksije za Zapadnu obalu lažni su", rekao je k Bijele kuće Josh Raffel. "SAD i Izrael nikad nisu razgovarali o takvom prijedlogu i predsjednikov fokus ostaje na njegovoj izraelsko-palestinskoj mirovnoj inicijativi", rekao je.

Neki su komentatori kazali da su Netanyahuove izjave Likudu pokušaj da se umiri člasntvo te desničarske partnerske stranke, a ne neki konkretan plan. No izjava je razljutila palestinskog predsjednika Mahmuda Abasada koji je rekao da bi aneksija "uništila sve napore da se pokuša i spasi mirovni proces". "Nitko nema pravo razgovarati o stanju na okupiranoj palestinskoj zemlji", rekao je palestinski dužnosnik Abu Rdainah iz Moskve gdje sudjeluje s Abasom na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 22:53