StoryEditor

Bijela kuća nakon Erdoganove pobjede pozvala Tursku na jačanje demokracije

Piše D  /  26.06.2018., 08:06h

"Pozivamo Tursku da poduzme korake radi jačanja demokracije", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders pred novinarima, prenosi HINA.

Bijela kuća još nije čestitala Erdoganu na pobjedi

Washington još nije čestitao turskom predsjedniku na ponovnom izboru u prvom krugu i njegove prve reakcije bile su veoma hladne.

"Pokušavamo upriličiti telefonski razgovor predsjednika s turskim predsjednikom kako bismo potvrdili naše čvrste veze", rekla je Sanders u času kada veze Washingtona i Ankare, saveznika u NATO-u, prolaze u posljednje dvije godine kroz faze velike napetosti.

Glasnogovornica Bijele kuće je pozvala na "nastavak suradnje radi rješavanja problema u našim bilateralnim odnosima".

Čestitku nije uputio ni State Department

Ni američki State Department nije čestitao Erdoganu na reizboru, nego je preko glasnogovornika kratko rekao da Washington "poštuje odluku turskih birača". "Želimo konstruktivne veze s predsjednikom Erdoganom kako bismo se zajedno sučelili s izazovima koji su nam zajednički".

"Pozivamo sve izabrane turske zastupnike, pa i predsjednika Erdogana, da zastupaju stajališta svih turskih građana i da osnaže tursku demokraciju", istaknuo je.

Turska je u siječnju na sjeverozapadu Sirije povela ofenzivu protiv kurdske milicije Postrojba narodne zaštite (YPG) koje Ankara smatra terorističkom organizacijom, ali ih Washington podupire u njihovoj borbi s džihadistima Islamske države (IS). Te su operacije potaknule novu krizu u odnosima dviju zemalja koje su se na koncu početkom lipnja dogovorile o "smjernicama" za suradnju na terenu.

Turska je sve dosad bezuspješno tražila izručenje Fethullaha Guelena koji živi u egzilu u SAD-u i kojeg Ankara optužuje za neuspjeli državni udar u srpnju 2016.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 06:55