StoryEditor
Zimske oi u pekingu

Bijela kuća najavila diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Kini

Piše hina  /  06.12.2021., 21:02h
Bijela Kuća najavila je diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara 2022 u Pekingu, potvrdila je glasnogovornica Jen Psaki.

"Nećemo slati nikakvo diplomatsko ili službeno predstavništvo na Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pekingu 2022. s obzirom na genocid u Narodnoj Republici Kini i zločine protiv čovječnosti u Xinjiangu te druga kršenja ljudskih prava", rekla je Psaki. 

Ova najava došla je dva mjeseca prije početka Igara. 

"Sportaši SAD-a imaju našu punu podršku"

Unatoč tomu što Bijela kuća neće slati svoje predstavništvo, i dalje se očekuje da će se predstavnici SAD-a natjecati na Olimpijskim igrama. 

"Sportaši SAD-a imaju našu punu podršku. Bit ćemo uz njih, ali ćemo navijati od kuće", rekla je Psaki. 

Psaki je rekla kako je Bijela kuća utvrdila da bi bilo pogrešno uskratiti sportašima priliku da se natječu na Igrama, a tvrdila je da bi nedostatak diplomatskog izaslanstva ipak poslao "jasnu poruku" o prioritetima administracije.

Reakcija iz Kine

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je na brifingu ranije u Pekingu da se oni koji pozivaju na bojkot "razmeću" i da bi trebali prestati "kako ne bi utjecali na dijalog i suradnju između Kine i Sjedinjenih Država u važnim područjima".

"Ako SAD inzistiraju na svjesnom održavanju tog smjera, Kina će poduzeti odlučne protumjere", rekao je, ne objašnjavajući.

SAD bi trebale biti domaćin Olimpijskih igara 2028. u Los Angelesu što postavlja pitanje kako bi Kina mogla odgovoriti u međuvremenu.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 01:10