StoryEditor

Bijeg otkriva da iza migranata stoji ozbiljna organizacija

Piše D  /  30.11.2020., 07:11h

Migranti koji su osumnjičeni za ubojstvo Jasmina Berovića (36) u sarajevskom naselju Otes uhićeni su tijekom prošlog tjedna u Beogradu i u Prištini. Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Srbije uhitili su državljanina Maroka S. E. D. (1989.) u hostelu u Beogradu, gdje se skrivao u, kako se pretpostavlja, namjeri da pobjegne u neku od zemalja regije.

Dan poslije u Prištini je uhićen i drugi migrant, koji se također sumnjiči da je sudjelovao u ubojstvu Berovića. Ove informacije o uhićenjima osumnjičenih migranata u Beogradu i Prištini, kako kažu sugovornici Dnevnog avaza, dokazuju koliko su migranti zapravo dobro organizirani, da se ne radi o nekakvih benignim i spontanim pokretima, imajući u vidu brzinu kojom su se osumnjičeni migranti našli stotinama kilometara daleko od mjesta zločina.

Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za sigurnosne studije u Sarajevu i čelnik Centra za sigurnosne studije, kaže da ovo samo potvrđuje činjenicu da postoji kriminalna organizirana skupina koja je izvršila prebacivanje.

- Na to ukazuju i određene istrage koje je provodila i SIPA s međunarodnom policijskom agencijom EUROPOL i drugim agencijama o razbijanju trgovine ljudima i organiziranog

Dodaje da je na dan kada se dogodilo ubojstvo rekao da će te osobe vrlo brzo pobjeći iz BiH, ne prema Zapadu, nego tamo odakle su došle.kriminala. Sigurno da su migranti koristili istu metodu za bijeg kao i onu kojom su ušli u BiH. Jer nemoguće je da se netko samostalno prebaci tako brzo – kaže Kržalić.

- Imamo i migrante čiji identitet nemamo. Istražni organi, policija je bila pod pritiskom medija i javnosti i bilo je očekivati da će istraga otići u pogrešnom smjeru. Dobro bi bilo ostaviti još vremena da vidimo u kojem pravcu će se sve odvijati – kaže Kržalić.

Aljoša Čampara, federalni ministar policije i član Komisije za sigurnost Kantona Sarajevo, kaže da je ovo još jedan pokazatelj s kakvim se sigurnosnim izazovima suočava BiH.

- Odlično su organizirani i sigurno postoje neki kanali, rute, veze koje su uspostavljene da se ilegalni migranti kreću. Vrlo brzo su bili na području Srbije i Kosova. To je poseban sigurnosni izazov za sve naše agencije na državnoj i entitetskim i kantonalnim razinama. Ovo nije problem samo BiH, nego regije i Europe. Jedan globalni problem. Imamo dobru suradnju s policijskim agencijama u regiji, a uvijek je treba poboljšavati na razmjeni podataka, uvezivanju sustava sa susjednim zemljama, ali i zemljama Europe – dodaje Čampara.

Istraga cijelog slučaja, ako se pokaže da su uhićeni migranti odgovorni za ubojstvo bh. građanina, mora pokazati i tko je pomogao ubojicama da za kratko vrijeme prijeđu jednu ili dvije državne granice i da se sklone na mjesta gdje su mislili da će biti sigurni. Teško je vjerovati da su osobe odgovorne za ubojstvo pješice s ruksacima prešli put od Sarajeva do Beograda ili Prištine, a da nisu pri tome imali pomoć neke ozbiljne organizacije. Istovremeno, to još jednom potvrđuje poroznost granica, ne samo BiH nego i ostalih država u regiji.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 12:57