StoryEditor

Bijedić: Nikšić je donio katastrofalnu odluku, mnogi su spremni napustiti SDP

Piše D  /  06.07.2019., 01:07h

Po ovlasti koje mu pruža Statut SDP-a BiH, predsjednik ove stranke Nermin Nikšić donio je odluku o raspuštanju organa Županijske organizacije SDP-a Tuzlanske županije i uvođenju Povjerenstva u tamošnju organizaciju. 

Među onima koji su raspušteni s pozicije je i predsjednik Županijskog odbora Enver Bijedić koji je u razgovoru za Klix.ba kazao da ovakva Nikšićeva odluka samo govori o načinu rukovođenja strankom, a prema kojoj je raspuštena najbolja organizacija.

"U razlozima se navodi da je to nepoštivanje odluke Glavnog odbora koji jedini može donijeti odluku o koalicijama, a pitanje je je liGlavni odbor donio odluku o koaliciji u Unsko-sanskoj županiji. Ovo je katastrofa. Zašto ne raspuštaju sarajevsku organizaciju koja je četvrta i koja je gubitnik na izborima", rekao je Bijedić za Klix.ba. 

Bijedić je kazao da će se posavjetovati sa svojim ljudima, odnosno članovima stranke te će donijeti zajedničku odluku.

"To sigurno neće biti ishitrena, niti pojedinačna odluka, nego dobro osmišljena i zajednička", naveo je Bijedić.

Bijedić je kazao da je veliki broj članova stranke u Tuzlanskoj županiji spreman napustiti SDP.

"Veliki broj ljudi je spreman to uraditi kako bi ispoštovali volju birača koji su od nas tražili da uđemo u vlast", naglasio je Bijedić. 

Kao što je poznato, veliki problemi nastali su unutar SDP-a nakon odluke tuzlanskog ogranka stranke koji je za vrijeme sjednice Županijskog odbora donio odluku da se krene u razgovore sa Strankom demokratske akcije (SDA) o formiranju vlasti u najmnogoljudnijoj županiji u FBiH.

Iz središta stranke su kazali da je na ovakav način prekršen Statut SDP-a, kao i odluke Glavnog odbora koje su jasno zabranile ulazak u koaliciju s SDA u Tuzlanskoj županiji.

Bijedić je kazao da je odluka o procesu ulaska u vlast donesena na osnovu pritiska javnosti, 50.000 birača, ali i velikog broja članova SDP-a koji nisu željeli iznevjeriti volju građana.

Donošenje ovakve odluke pokazalo je i kolika razjedinjenost vlada među članstvom SDP-a u Tuzli, kao i Klubu zastupnika koji djeluje u Županijskoj skupštini. Naime, dok su jedni bili za ovakvu koaliciju, drugi su se tome oštro protivili, poštujući, kako su naveli, Statut i odluke najviših organa SDP-a.

Nikšićeva odluka o raspuštanju rukovodstva SDP-a TŽ i uvođenju Povjerenstva u tamošnji ogranak uslijedila je nakon jučerašnje informacije da je dio stranke već krenuo u proces formiranja vlasti s SDA.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 02:38