StoryEditor
Prijedlog odluke

BiH ukida carinu na električna vozila

Piše desk  /  11.10.2021., 22:18h
Carinska stopa od pet posto na uvoz električnih automobila u BiH mogla bi uskoro da bude ukinuta, a na hibridna vozila smanjena s dosadašnjih 15 na pet posto.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH izradilo je Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. prosinca 2022. godine.

– Svrha donošenja predmetne Odluke je da se carinska stopa na uvoz u BiH novoproizvedenih automobila, koja nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji s dosadašnjih 15posto na pet posto za hibridna vozila, te sa pet posto na nula carinsku stopu na automobile na električni pogon – naveli su u tom Ministarstvu.

Primjenom povoljnije carinske stope stimulirao bi se uvoz ove vrste automobila od čega bi BiH imala višestruku korist kako s aspekta smanjenja zagađenja zraka i zaštite životne sredine tako i s aspekta podizanja stupnja sigurnosti prometa.

– Odluka doprinosi izjednačavanju tržišnih uvjeta za sve uvoznike i distributere u BiH, bez obzira gdje se proizvode vozila brenda koji zastupaju. Također, odlukom bi se izvršila i harmonizacija carinskih stopa koje se primjenjuju prilikom uvoza novoproizvedenih automobila u BiH s carinskim stopama koje se primjenjuju u regionu prilikom uvoza ovih proizvoda – istakli su u Ministarstvu.

Carinske stope koje se ukidaju i smanjuju ne odnose se na robe koje su porijeklom iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, piše Capital.ba.

Dnevnik.ba

02. prosinac 2022 17:50