StoryEditor

BiH u rangu s Afrikom prema broju necijepljene djece

Piše D  /  28.01.2020., 03:01h

Dječja paraliza

Stručnjaci navode da je do ovako poražavajućih rezultata došlo zbog različitih dezinformacija o cjepivima koje se mogu čuti u javnosti te da su zbog toga roditelji u dilemi hoće li cijepiti djecu ili ne.

Ovo pozicioniranje napravljeno je s obzirom na broj stanovnika i postotak cijepljene djece u zemlji s vakcinom DTP1, koja uklanja opasnosti od obolijevanja od difterije, tetanusa i dječje paralize, piše Dnevni avaz.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pojašnjavaju da višegodišnji pad pokrivenosti cjepivima iz obaveznog programa predstavlja ozbiljnu prijetnju za ponovno javljanje cjepivopreventabilnih bolesti.

“Od 18 dostupnih cjepiva, u Federaciji se koristi 10, koje štite od deset veoma ozbiljnih zaraznih bolesti. U 2018. godini, drugom i trećom dozom cijepljeno je 2.734 djece starijih dobnih skupina. Cijepni obuhvat u primarnom cijepljenju s tri doze cjepiva protiv difterije, tetanusa, pertusisa i poliomijelitisa (DTP-IPV) iznosio je 72,8 posto. Najniži obuhvati ovim cjepivom zabilježeni su u Sarajevskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji”, pojašnjavaju iz Zavoda.

Velika navala

Pedijatrica Gordana Vuković ističe da je sramotno da smo u rangu s afričkim državama te da je situacija bila malo bolja tijekom 2019. godine.

“Samo je odjednom nastala fama da cjepiva štete djeci. Kad su se pojavile morbile, onda je najednom bila navala. Žao mi je što se događa da nekad nema dovoljno cjepiva. Nedavno nije bilo hepatitisa i pentakcina, sada su stigle, ali se to ne bi smjelo događati”, kaže Vuković te dodaje da mnogi daju sebi za pravo pričati o ovoj temi.

Primjer Slovenije

Prema posljednjim podacima, u Sloveniji je bilo manje od tisuću necijepljene djece. Žalosno je da smo, prema tom neslavnom broju, stigli u skupinu u kojoj se nalaze i Mauritanija, Mali i Senegal na zapadu Afrike te Benin i Kamerun u centralnom dijelu ovog kontinenta.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 23:28