StoryEditor

BiH treba raditi na smanjenju broja pušača

Piše D  /  21.06.2018., 09:06h

Profesor Srkalović kazao je novinarima kako je zapravo naglasak na borbi protiv pušenja jer je 85 do 90 posto slučajeva raka pluća izravno izazvano pušenjem cigareta. Smatra kako je u aktivnosti na isticanju štetnosti pušenja cigareta, osim stručnih predavanja i javnih kampanja, potrebno angažiranje cjelokupnog društva (političari koji će usvojiti zakone koji će reducirati pušenje cigareta, pacijenti i njihove obitelji, nevladin sektor), prenosi Fena.

- Potrebno je da svi razumiju kako je to način da se smanji stopa smrtnosti ljudi od karcinoma pluća, ali i doprinese razvoju društva jer gubitak života je nemjerljiv - naglasio je. Profesor Srkalović ističe kako je rak pluća izlječiv ako je dijagnosticiran u ranom stadiju. Uz pušenje cigareta kao glavni uzročnik, rak pluća mogu izazvati i neki okolišni čimbenici.

- Postoje okolišni čimbenici koji mogu doprinijeti nastanku raka pluća, ali glavni uzrok raka pluća je pušenje cigareta - naglasio je.

Među glavnim simptomima je konstantan kašalj, upale pluća koje ne prolaze te, bez obzira na korištenje antibiotika, iskašljavanje krvi...

Profesor Srkalović vjeruje u razinu stručnosti ovdašnjih liječnika u liječenju raka pluća, baš kako se to radi i u razvijenom svijetu. U SAD-u su, kaže, u stanju reducirati rak pluća radi smanjenja broja pušača. Ipak, preporučuje da se u BiH više koriste mjere (u drugim državama već usvojene) kako bi se smanjilo stopu pušenja cigareta.

- U SAD-u i drugim razvijenim državama postoje akcije i zakoni kojima se reducira pušenje cigareta kako bi se spriječilo nastanak raka pluća - naglasio je.

Inače, Gordan Srkalović je rođen u Sarajevu. Doktor je medicine, specijalist za onkologiju i krvne bolesti. Diplomirao je i magistrirao na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a doktorirao na Medicinskom fakultetu u Tuzli. Profesionalnu karijeru započeo je u Zavodu za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Tuzli. Direktor je Kliničkih istraživanja u Sparrow regionalnom onkološkom centru u Michiganu, a od 2004. je klinički izvanredni profesor interne medicine na Državnom sveučilištu Michigan u SAD-u.

Dnevnik.ba

 

20. travanj 2024 07:20