StoryEditor
dugo najavljivano ulaganje

BiH se zadužuje kod Rusa za autocestu Sarajevo-Beograd, Turci samo izvode radove

Piše desk  /  28.12.2021., 23:16h
Iako je godinama u javnost plasirana informacija da će Turska osigurati financije za autoput Sarajevo-Beograd-Sarajevo, danas ministar prometa i veza poručuje, pregovara se s jednim ruskim državnim fonom, a Turska će biti izvođač radova.

“Sporazumom je definirano da financiranje ide od Turske. Međutim nije to baš tako. U ovom trenutku financiranje koje je bilo predviđeno od Turske, zadatak je bio turske Vlade da osigura financiranje. Predviđeno je financiranje od jedne ruske državne agencije. Postavljeni su uvjeti, mislim da su počeli razgovori oko uvjeta financiranja od strane ruske državne agencije”, rekao je ministar prometa i veza Vojin Mitrović.

Na pitanje, tko će vraćati kredit, Mitrović jasno odgovara “mi”.

“Turci pregovaraju o komercijalnom ugovoru, oko uvjeta financiranja pregovara, ako je gradnja puta kroz RS, razgovara Vlada RS, i Autoputovi RS, a ako gradnja kroz FBiH, onda je to Vlada FBiH i autoceste FBiH”, rekao je ministar prometa i veza.

Na sastanku ministra prometa i veza s entitetskim premijerima, predstavnicima Brčko Distrikta, te direktorima Autoputova RS i Autocesta FBiH, ključno pitanje je bilo kuda će ići trasa kroz Brčko.

“Trenutno je zavod za projektiranje i izgradnju dobio pet ili šest varijanti, te predložio jednu od tih varijanti, međutim predstavnici vlasti Brčko Distrikta nisu se usuglasili oko toga. Predložena varijanta je u odnosu na plansku dokumentaciju mnogo duža. Planskom dokumentacijom dužina kroz Brčko distrikt je oko 31 km, a sve druge varijante koje su razmatrane i predložene od strane Zavoda su dužine 53, 54 km”, pojasnio je Mitrović.

“Zavod za projektiranje Brčkog nema dovoljno iskustva”

“Bilo je različitih mišljenja, od toga da se angažira nezavisna kuća, koja ima reference, koja je radila na varijantnim rješenjima na definiranju trase, za razliku od Zavoda koji je osnovan prije godinu ili dvije dana, i po nekim mišljenjima nema dovoljno iskustva”, rekao je ministar dodajući da ne želi zanemariti ni trud stručnost ljudi u Zavodu.

Oba entiteta, i Brčko distrikt, konačna odluka pripada Brčko distrikta, postoji zainteresiranost i FBIH i RS da financira. RS ima interes sa Vukosavljem, s Bijeljinom, Brčkom, s druge strane da se poveže Vukosavlje sa Zavidovićima, Tuzlom, koridorom 5C. Iako su premijeri entiteta Novalić i Višković prisustvovali su obvezama, ni jedna nije izašao pred medije.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 17:06