StoryEditor

BiH se oporavlja i ostvaruje rast, najznačajniji izvoz u drvnoj industriji

Piše D  /  21.07.2021., 05:07h

Veći izvoz od uvoza

- Prema posljednjim podacima, od 1. 6. 2020. do 1. 6. 2021. pokrivenost uvoza izvozom iznosi 68 posto, što je značajno povećanje od blizu 10 posto u odnosu na prethodnu godinu koja je bila ekonomski značajno pogođena. Najveću pokrivenosti uvoza izvozom ostvarujemo s Crnom Gorom (378%), Austrijom (112%) i Njemačkom (102%), što pokazuje da u robnoj razmjeni s ovim tržištima više izvozimo nego što uvozimo. Nakon ovih tržišta slijede: Švicarska, Italija, Hrvatska i Slovenija, tako da su ova tržišta zajedno s Crnom Gorom, Austrijom i Njemačkom naša najznačajnija tržišta u robnoj razmjeni. Evidentno je da prednjači razmjena s EU, tako da su zemlje potpisnice EU sporazuma naši najznačajniji partneri - kažu za Večernji list BiH u Komori.

Otkrivaju i da je strateški smjer djelovanja u pandemiji svakako bio u skladu s postojećim gospodarskim izazovom.

- Pooštrene mjere u prethodnoj godini reflektirale su se i na ovu, tako da je, prije svega, bilo potrebno u skladu s nadležnostima Vanjskotrgovinske komore BiH i uz podršku relevantnih institucija pravodobno reagirati na neizvjesnu situaciju, koja podrazumijeva pojedinačne mjere prilagođene svakoj grani gospodarstva. Prioriteti se svakako ogledaju na reduciranje nepovoljnih utjecaja pandemije na gospodarstvo, što bi rezultiralo ekonomskim oporavkom u drugoj polovini ove godine u cilju poboljšanja ekonomskog i poslovnog ambijenta u BiH - kazali su.

U 2020. Komora se susrela s nizom izazova.

- Prvi šok potražnje za izvozom je prenesen na niži uvoz zbog visokog stupnja ovisnosti izvoznih proizvoda o uvoznim repromaterijalima u industriji mineralnih goriva i ulja, kemijskoj industriji, industriji plastike i strojarskoj industriji. Od proglašenja pandemije i zatvaranja granica i uvoz i izvoz je smanjen više od 20 posto da bi krajem drugog tromjesečja počeo lagani oporavak. Naši najznačajniji izvozni partneri su zemlje članice EU-a i zemlje potpisnice CEFTA sporazuma. Prema ovim tržištima ostvarujemo više od 90 posto ukupnog izvoza (73% prema EU i 17% prema CEFTA-i). Uvažavajući sve potpisane multilateralne trgovinske sporazume koje Bosna i Hercegovina ima, dobar dio roba može osigurati svoj izvozni aranžman prema drugim tržištima. Nužno je zadovoljiti standarde koje nam nalažu druga tržišta, prije svega EU, a sama činjenica da dobar dio ovih proizvoda ipak plasiramo na ista potvrđuje nam kvalitetu naših proizvoda - kažu u Komori.

Konstantan rast

Naglašavaju kako BiH doista ima potencijala za izvoz, a najznačajniji je u drvnoj industriji.

- Iako imamo pohvalnu drvnu industriju, što podrazumijeva sirovine, znanje, proizvodnju finalnih proizvoda. Izvoz bi mogao biti veći s obzirom na to da su zemlje EU zainteresirane. Značajni izvozni potencijali su i u granama agroindustrijskog sektora. U prošloj godini je jedino povećanje izvoza zabilježeno u agro i prehrambenom sektoru. Sporazumom o slobodnoj trgovini ostvaren je izvoz mesa u Tursku. Pred poljoprivredom u BiH i u predstojećem razdoblju kao važan prioritet ostaje potreba kreiranja agrarne politike i uvođenje instrumenata koji će omogućiti dinamično restrukturiranje poljoprivrednog sektora. Svakako je značajno spomenuti potencijale u metalskoj i namjenskoj industriji koja bilježi konstantan rast. BiH je ovisna o inotržištu, naša proizvodna baza je dosta niska i ne možemo se osloniti na vlastitu proizvodnju, tako da možemo reći da je oporavak naše ekonomije uvjetovan i oporavkom ekonomije EU. Srednjoročni i dugoročni utjecaj recesije EU na potražnju za izvozom BiH budući je rizik, ali ipak treba računati na mogućnost koju najavljuju zemlje EU da zbog globalnih poremećaja premjeste lance opskrbe u zemlje blizu EU - zaključili su iz VTK BiH za Večernji list BiH.

Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 18:06