Article_Top_970x250

BiH se od početka 2017. zatresla 77 PUTA: Najaktivnija Hercegovina i područje oko Banjaluke

seizmološke aktivnosti

BiH se od početka 2017. zatresla 77 PUTA: Najaktivnija Hercegovina i područje oko Banjaluke

sij 14, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Područje BiH tijekom 2017. i od početka ove godine zatreslo se čak 77 puta.

Tijekom 2017. BiH pogodila su 74 zemljotresa, a najjači, magnitude 4,7 stupnjeva po Richteru, dogodio se 25. studenog na području Rame, podaci su Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Reč je o potresima koji mogu izazvati paniku kod stanovništva i štetu na slabijim građevinskim objektima, ali razornije posledice nisu moguće.

- U BiH je seizmički aktivno područje istočne i zapadne Hercegovine, gde su lani bila 23 zemljotresa, kao i područje oko Banjaluke. Kada je u pitanju ova godina, desila su se 3 zemljotresa slabije jačine, na području između Ljubinja i Stoca. Poslednji je registrovan juče ujutro na području Ljubinja, jačine 3,7 stepeni po Rihteru - kaže za „Avaz“ Amra Krehić iz Centra za seizmologiju pri FHMZ.

Iako Krehić ističe da je nezahvalno davati prognoze, u informaciji pod nazivom "Prognoza seizmičnosti teritorije BiH“, objavljenoj na službenoj stranici FHMZ, navodi se da se na osnovu instrumentalnih podataka, primenjujući matematičko-fizikalni model seizmičnosti, došlo do zaključka da se u narednih 50 godina na teritoriji BiH mogu očekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do sedam stepeni Merkalijeve skale.

Oni izazivaju materijalne štete na građevinskim objektima, uglavnom bez ljudskih žrtava.

- Međutim, za razdoblje od 100 i više godina, prema ovim prognozama, može doći do razornih potresa u jugoistočnom i sjeverozapadnom dijelu BiH (područje Trebinja, Neuma, Banjaluke i planine Trskavice), koji mogu izazvati ogromne materijalne štete na građevinskim objektima i odnijeti mnogo ljudskih života - navodi se u informaciji.

Zemljina kora

No, Krehić navodi da je nezahvalno reći kada će biti pottres i koje jačine na određenom području.

- Ni Japan, koji ima puno bolje uvjete po pitanju materijalnih sredstava i ljudskih kapaciteta, ne daje takve prognoze. Prema mišljenju nas seizmologa, nije loše da se češće događaju slabiji potresi, jer se tako oslobađa seizmička energija nakupljena u zemljinoj kori. Ako ne bi bilo takvih slabijih potresa, mogao bi se desiti neki jači i razorniji - ističe Krehić.

Treskavica epicentralna zona

- Teritorij BiH spada u seizmički relativno aktivnu zonu. Na području Treskavice, koja je zbog toga i dobila ime, registrirana je epicentralna zona veoma snažnih potresa - navodi se, između ostalog, u FHMZ-ovoj informaciji „Seizmičnost teritorija BiH“, piše Avaz.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250