StoryEditor

BiH se obvezala podignuti razinu sigurnosti skladišta s oružjem

Piše D  /  27.05.2021., 09:05h

Bosna i Hercegovina obvezala se kroz Program reformi 2021., koji je Povjerenstvo za suradnju s NATO-om Bosne i Hercegovine usvojilo na posljednjoj sjednici, nastaviti s odlaganjem ili uništavanjem viškova streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, ali i jačanjem standarda skladištenja oružja, piše Večernji list BiH. U ovom dokumentu podsjeća se kako će, u skladu s odlukom Predsjedništva BiH o veličini, strukturi i lokacijama OS-a BiH od 24. studenoga 2016. godine (koja će stupiti na snagu kada se ispune potrebni uvjeti), broj perspektivnih vojnih lokacija iznositi ukupno 57. Knjiženje perspektivnih vojnih lokacija se nastavlja; jedan broj još nije uknjižen, a nekoliko neperspektivnih lokacija ostaje pod kontrolom Ministarstva obrane.

Standardi

Kada je riječ o skladištima, glavne aktivnosti koje se tiču lokacija za skladištenje naoružanja i streljiva (LSN i LSM) vrše se kontinuirano s naglaskom na dosezanje standarda za skladištenje i sigurnost, kao i na infrastrukturne radove i stvaranje uvjeta za poboljšanje sekundarne infrastrukture.

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine intenziviralo je aktivnosti na delaboraciji viškova streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, prvenstveno kroz operacije koje se obavljaju u vlastitim tehnološkim kapacitetima, kao i u regionalnim postrojenjima za delaboraciju.

U ovom procesu UNDP, EU, OESS, NATO, EUFOR i partnerske zemlje pružaju značajnu potporu operacijama rješavanja viškova streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Daljnjom provedbom projekata koje financira EU (“Explode”, “Expolode+” i “Eustar” te tehnički sporazum potpisan između Vijeća ministara BiH i State Departmenta SAD-a) doseže se planirana razina delaboracije MiMES-a i složenih sustava naoružanja, što izravno utječe na poboljšanje uvjeta sigurnosti skladištenja. U kontekstu opremljenosti Oružanih snaga BiH, u nacrtu Programa reformi ističe se kako se ograničenja zbog modela i razine financiranja institucija BiH odražavaju na kontinuirani pad izdvajanja za obranu i u proteklih nekoliko godina ta izdvajanja su oko 0,95 - 1% BDP-a, što uvelike usporava proces opremanja i modernizacije OS-a BiH.

Cyber-sigurnost

BiH će nastaviti, ističe se, poboljšavati zakone koji se odnose na informatičku sigurnost u skladu s relevantnim NATO-ovim sigurnosnim standardima. Nadalje, u tijeku su aktivnosti na uspostavljanju informatičkoga sustava za sigurnosne provjere i izdavanje sigurnosnih dozvola u BiH.

I na kraju BiH će nastaviti razvijati i opremati tijela vlasti za informatičku sigurnost u prijenosu, obradi i pohranjivanju tajnih podataka te popunjavati relevantna tijela. U kontekstu sigurnosti Programom reformi utvrđeno je kako cyber-​​sigurnost ostaje prioritet za BiH i nastavit će se fokusirati na jačanje institucionalnih, tehničkih i operativnih sposobnosti BiH (Tim za odgovor na računalne incidente - CERT) na putu ostvarenja svojih strateških ciljeva.

Pritom je najavljeno kako će se definirati načini komunikacije i koordinacije između relevantnih institucija za cyber-sigurnost i izraditi strateški okvir za cyber-sigurnost u Bosni i Hercegovini.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 01:12