StoryEditor

BiH se obvezala da neće prisvajati Mjesec i druga nebeska tijela

Piše D  /  13.01.2020., 08:01h

Između ostalog, u samom ugovoru navodi se da svemir, uključujući  Mjesec i druga nebeska tijela, nije predmet nacionalnog prisvajanja na osnovu zahtjeva za suverenitetom, putem korištenja ili okupacije, ili bilo kojim drugim sredstvima. 

"Zemlje potpisnice ugovora obvezuju se da neće stavljati u orbitu oko Zemlje bilo kakve objekte na kojima se nalazi nuklearno naoružanje ili bilo koja druga vrsta naoružanja za masovno uništenje, postaviti takvo naoružanje na nebeska tijela ili stacionirati naoružanje u svemir ili na bilo koji drugi način", navodi se u članu 4. ugovora o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, a o kojem će raspravljati zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Kada je riječ o lansiranju objekata u svemir, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, potpisivanjem ugovora BiH će, ako s njene teritorije bude nešto lansirano, biti odgovorna za štetu načinjenu drugoj zemlji ili njenim fizičkim i pravnim osobama koje načine ti objekti ili njegovi sastavi dijelovi na Zemlji.

Prema ugovoru sve stanice, sustavi, oprema i svemirska vozila na Mjesecu i drugim nebeskim tijelima su otvoreni na bazi reciprociteta za predstavnike drugih država potpisnica ugovora.

"Tim predstavnicima se daje razumna pravovremena obavijest predviđene posjete kako bi se mogle obaviti odgovarajuće konzultacije i poduzeti maksimalne mjere opreza, sigurnosti i izbjegavanja ometanja redovnog rada na objektu koji se posjećuje", navodi se u ugovoru, prenose Nezavisne.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:52