StoryEditor
TRAGIČNO

BiH: Samohrana majka čisti ured ministru koji ima 10 puta višu plaću

Piše desk  /  18.01.2022., 13:56h
Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine je poslao pismo na adrese nekoliko veleposlanstava u Bosni i Hercegovini, OHR-u i Izaslanstvu EU u BiH.

Iz ovog sindikata su poručili kako se nastavlja dugogodišnji projekt urušavanja državnih institucija.

“Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je, krajem prosinca 2021. godine, usvojilo Odluka o privremenom financiranju za prvi kvartal 2022. godine, s osnovicom za obračun plaće od 475,69. Osnovica za obračun plaće na državnoj razini se nije mijenjala 12 godina. Dugogodišnja politika vladajućih stranaka (punih 12 godina), omalovažavanja i urušavanja državnih institucija, je dovela do situacije da zaposleni sa svojim osobnim primanjima, već duže vrijeme, nisu u mogućnosti prehraniti svoje obitelji. Poznata vam je i činjenica da zaposleni u državnim institucijama na nižim razinama vlasti, (entitetskim, županijskim i općinskim) imaju 25 do 35% veće plate za isti posao koji obavljaju u odnosu na zaposlene u institucijama na državnoj razini. Ovakav slučaj ne postoji u svijetu”, poručeno je u pismu.

Navedeno je kako samohrana majka, radnica, prima osnovnu plaću u iznosu od 475 KM….

“Ona nije u mogućnosti prehraniti svoje dijete, dok ministar kojem čisti ured prima plaću u iznosu 10 plaća higijeničarke (oko 4.500 KM), i plus ostale beneficije. VKV majstor za kojim je velika potražnja na zapadu i informatičar (SSS) primaju osnovnu plaću od 761 KM. Najniže plaćeni državni službenik-stručni suradnik prima 999 KM.  Posebno ističem da profesionalni vojnik s dodatkom od 20% prima osnovnu plaću od 685 KM. Sami procijenite je li ugrožena sigurnost države s ovim iznosom osnovne plaće. Ne postoji zemlja na svijetu koja ima profesionalnu vojsku da ima ovako nisku plaću”, istaknuli su iz Sindikata.

Svojom kontinuiranom politikom urušavanja državnih institucija vladajuće stranke su dovele zaposlene s najnižim plaćama u institucijama na državnoj razini, u poziciju da im je uskraćeno pravo na život. Imaju pravo na rad, zaposleni su, ali od plaće ne mogu preživjeti, dodaje se.

“Pokušajte, poštovana ekselencijo, zamisliti kako majka s djetetom živi s 475 KM mjesečno. Kolektivni ugovor tri reprezentativna sindikata je dostavljen Vijeću ministara BiH na potpis 13.12.2019. godine. Do danas nismo dobili nikakav odgovor. U svim državama u Europi su poslodavci potpisali Kolektivne ugovore sa zaposlenim u državnim institucijama. Jedino BiH to nije uradila na državnoj razini. Napominjem, na entitetskoj razini su potpisani kolektivni ugovori u oba entiteta. Zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora vladajuće stranke su dovele zaposlene u institucijama u veoma nesigurnu pravnu poziciju, gdje zaposleni nisu u mogućnosti zaštiti svoja egzistencijalna ljudska prava. Zaposleni žive i rade u stalnom strahu jer nemaju pravnu osnovu zaštite”, ističu iz Sindikata.

Navedeno je kako se Sindikat bori protiv dugogodišnjeg projekta vladajućih stranaka urušavanja državnih institucija. Protiv diskriminacije i nepoštivanja egzistencijalnih ljudskih prava i sloboda državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine.

“Molimo vas da nam pomognete i poduzmete određene aktivnosti i uvjerite lidere vladajućih stranaka da prestanu s urušavanjem državnih institucija i ugrožavanjem egzistencijalnih ljudskih prava i dostojanstva zaposlenih u institucijama BiH, na način da pod hitno vrate osnovicu za obračun plaće iz 2010 godine na 535 i pod hitno krenu u proces potpisivanja Kolektivnog ugovora”, stoji na kraju pisma Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 23:43