StoryEditor

BiH s članicama EU ide u zajedničku nabavku vakcine za koronavirus

Piše D  /  18.07.2020., 05:07h

Naime, jučer je održana konferencija s predstavnicima svih zemalja članica Europske unije, ali i onima koji pretendiraju za članstvo među kojima je i BIH. Sudionici sastanka, kako saznaje Klix, ističu da je krajnji cilj dobiti jedinstvenu i povoljnu cijenu kroz zajedničku nabavku.

Da bi se to postiglo potrebno je da sve zemlje daju suglasnost da će sudjelovati u procesu javne nabavke i službeno pokažu interes. Tako bi proizvođač potencijalne vakcine za koronavirus znao količine koje je potrebno osigurati čime bi se uspjela dobiti najpovoljnija cijena.

BiH je izrazila interes za vakcinu i kontinuirano prati njen razvoj i buduće plasiranje na tržište. Kada će se to dogoditi, nitko još ne zna točno, no mnoge farmaceutske tvrtke ističu da su na dobrom putu prema najtraženijem proizvodu na svijetu.

BiH je sinoć dobila informacija da do narednog utorka treba dostaviti svu potrebnu dokumentaciju kako bi se uključila u europski tender. Iz Ministarstva civilnih poslova BiH prema entitetskim ministarstvima zdravstva, točnije uredima ministara, upućeni su dopisi za izjašnjenje kako bi se na vrijeme odgovorilo na ponudu do utorka.

Treba istaknuti da su u ovaj proces uključene i sve zemlje regije koje nisu članice EU.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:34