StoryEditor

​BiH postala najatraktivnija destinacija za kupnju u regiji

Piše D  /  21.02.2019., 08:02h

Porezna olakšica

Sve više kupaca iz regije, posebice Hrvatske i Srbije, kupuje u Bosni i Hercegovini, a osim toga, rastu i iznosi koje troše prilikom svake kupnje. Stranci su prošle godine podnijeli više od 400.000 zahtjeva za povrat PDV-a prilikom izlaska iz Bosne i Hercegovine, što je oko 55.000 zahtjeva više nego godinu ranije. Iznos koji su zatražili na ime povrata PDV-a dosegao je gotovo 18 milijuna maraka. Osim, kako tvrde, nižih cijena, razlog za dolazak u šoping u Bosnu i Hercegovinu je nizak iznos koji moraju potrošiti kako bi ostvarili pravo na povrat PDV-a. Povrat PDV-a za robu koju stranci kupe u Bosni i Hercegovini ostvaruje se na kupljenoj robi u vrijednosti od najmanje 100 konvertibilnih maraka. Iznos koji je potrebno potrošiti da bi se ostvarila porezna olakšica četiri puta je manji nego u Mađarskoj, gdje se zahtjev za povrat može dobiti ako ste potrošili najmanje 200 eura u njihovim trgovinama. Oko 27 posto poreza vraća se kupcima u Mađarskoj, osim nekih prehrambenih proizvoda. U BiH jedinstvena stopa PDV-a, na koju strani državljani imaju pravo na povrat, je 17 posto novca. Ovo je razlog zbog kojeg stanovnici pograničnih područja i za najosnovniju kupnju prelaze granicu i kupuju u BiH. Povrat PDV-a zatražen je za robu kupljenu u vrijednosti većoj od 121,2 milijuna maraka. Pokazatelji govore da su strani državljani u blagajnama BiH lani ostavili čak 19,5 milijuna maraka više nego godinu ranije.

Orijentirani k BiH

U šopingu u BiH najredovitiji su Slavonci, koji s ove strane granice kupuju sve, od prehrane do namještaja i bijele tehnike.

– Mi Gunjanci oduvijek smo bili orijentirani prema Brčkom, ondje smo kao kod kuće. Dijeli nas i spaja oko 800 metara dug most preko Save, a Županja je, ilustracije radi, od Gunje udaljena 30-ak kilometara. Proizvodi u Fisu jeftiniji su nego u našim trgovinama i još dodatno dobijemo povrat poreza – kazao je za Glas Slavonije Stjepan, koji je sa suprugom u BiH došao kupiti namirnice za proslavu dječjeg rođendana.

– Osjetne uštede su na napicima, a da ne govorimo o drugome. Primjerice, sokovi Jana, koje naša djeca rado piju, gotovo su upola jeftiniji, a velika je razlika i u cijeni piva. Posebice kada se nešto slavi, itekako se isplati doći – istaknuo je i dodao kako njegovi sumještani preko granice odlaze i po lijekove, automehaničaru, frizeru, kozmetičaru, ali i liječniku, zubaru, po dioptrijske naočale…

– Što god nam zatreba, ovdje se može naći povoljnije nego kod nas i uopće nemamo potrebu odlaziti u Županju, Vinkovce ili Osijek – kazali su ovi supružnici.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 02:59