StoryEditor

BiH ostala bez cjepiva za gripu

Piše D  /  02.12.2020., 04:12h

Još jučer je za Večernji list iz jedne veće, privatne farmaceutske tvrtke potvrđeno da je Sanofi Pasteur proizvođač cjepiva za gripu Vaxigrip Tetra otkazao ranije dogovoreno cjepivo za tržište BiH, što je poseban problem privatnim ljekarnama koje su ljudi već kontaktirali i čekaju svoje cjepivo.

- S njihove strane pismeno je bila potvrđena isporuka ovog lijeka za tržište BiH još ranije i nismo mogli vjerovati da će se taj proizvođač ovako ponijeti prema ovoj zemlji. Iz informacije koju su ovlašteni farmaceuti za uvoz cjepiva ovog tjedna dobili od predstavnika proizvođača jasno je da razlozi za takvu odluku leže u činjenici da su odlučili već proizvedene doze preusmjeriti na njima unosnije tržište EU, odnosno bogatijim zemljama od BiH - ogorčen je farmaceut iz jedne veće, privatne ljekarne u BiH.

Cjepivo koje je BiH naručila, a koje na kraju neće doći u zatraženim dozama, odgovara preporuci Svjetske zdravstvene organizacije i Europske unije i, nažalost, nema alternativu u odnosu na cjepiva protiv koronavirusa o kojima se govori, gdje će izbor biti raznolik.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 00:20