Article_Top_970x250

BiH ostala bez cjepiva za gripu

Vaxigrip Tetra otkazao

BiH ostala bez cjepiva za gripu

pro 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA/ Ilustracija

Dok je Kina već krenula s cijepljenjem stanovništva protiv koronavirusa, a Velika Britanija to planira činiti početkom idućeg tjedna, Bosna i Hercegovina, kako stvari stoje, ne može ni do cjepiva za gripu za sve one koji se žele cijepiti.

Još jučer je za Večernji list iz jedne veće, privatne farmaceutske tvrtke potvrđeno da je Sanofi Pasteur proizvođač cjepiva za gripu Vaxigrip Tetra otkazao ranije dogovoreno cjepivo za tržište BiH, što je poseban problem privatnim ljekarnama koje su ljudi već kontaktirali i čekaju svoje cjepivo.

- S njihove strane pismeno je bila potvrđena isporuka ovog lijeka za tržište BiH još ranije i nismo mogli vjerovati da će se taj proizvođač ovako ponijeti prema ovoj zemlji. Iz informacije koju su ovlašteni farmaceuti za uvoz cjepiva ovog tjedna dobili od predstavnika proizvođača jasno je da razlozi za takvu odluku leže u činjenici da su odlučili već proizvedene doze preusmjeriti na njima unosnije tržište EU, odnosno bogatijim zemljama od BiH - ogorčen je farmaceut iz jedne veće, privatne ljekarne u BiH.

Cjepivo koje je BiH naručila, a koje na kraju neće doći u zatraženim dozama, odgovara preporuci Svjetske zdravstvene organizacije i Europske unije i, nažalost, nema alternativu u odnosu na cjepiva protiv koronavirusa o kojima se govori, gdje će izbor biti raznolik.

Dnevnik.ba

Tagovi: