StoryEditor

BiH ostaje bez stanovništva, mortalitet veći od nataliteta

Piše D  /  04.10.2020., 09:10h

U ovom trenutku nitko pouzdano ne zna koliko stanovnika ima Republika Srpska. Republički zavod za statistiku ukupan broj stanovnika procјenjuje na osnovi popisa stanovništva iz 2013. godine i godišnjeg prirodnog i migracijskog kretanja stanovništva. Prema procјenama Republičkog zavoda za statistiku, koje se oslanjaju na prošlu godinu, u Republici Srpskoj živi 1.142.495 stanovnika. Unutarnje migracije predstavljaju dio ove računice.

U SDS-u, najvećoj oporbenoj stranci u Republici Srpskoj, tvrde kako postoji strah da je broj stanovnika u entitetu pao na oko 850.000. Zastupnik u NSRS Davor Šešić predstavlja računicu da je do 2013. godine, kada je bio posljednji popis, Republiku Srpsku napustilo 330.000 a od tada do danas dodatnih 125.000 ljudi. Ovu procjenu u SDS-u temelje i na broju prijavljenih kod liječnika obiteljske medicine.

Demografi smatraju da je epidemija koronavirusa u određenoj mjeri zaustavila odljev stanovništva, ali da će biti nastavljen čim to okolnosti budu dozvolile. Trendovi iseljavanja utjecat će i na reduciranje reproduktivno sposobnog stanovništva, što će dovesti do još poraznijih podataka, kaže demograf Aleksandar Čavić.

U usporedbi sa sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, Bosna i Hercegovina danas ima trostruko manji natalitet i dvostruko veći mortalitet, pokazuju demografske statistike, piše BHRT.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 13:27