StoryEditor

BiH od rata ostala bez 87 tisuća državljana. Samo ove godine 1623 tražilo ispis

Piše D  /  24.04.2019., 03:04h

U pitanju su državljani BiH koji su se odlučili trajno iseliti iz zemlje u kojoj su rođeni, a u najvećem broju slučajeva kao svoje nove domovine izabrali su Njemačku, Austriju, Sloveniju, Norvešku ili Češku. BiH s tim zemljama nema sklopljen sporazum o dvojnom državljanstvu pa se iseljenici koji su tamo odlučili trajno živjeti bez velikih dvojbi odriču upravo državljanstva BiH. Prema zakonu o državljanstvu BiH oni pri tom nemaju nikakvu obvezu obrazložiti razloge zbog kojih se odriču državljanstva, a jedino trebaju priložiti dokaz da im je zajamčeno primanje u državljanstvo neke druge zemlje.

No za tu će "papirologiju" morati izdvojiti pristojan novčani iznos. Propisana pristojba za to iznosi 800 konvertibilnih maraka (oko 400 eura) a popust imaju jedino osobe koje se državljanstva BiH odriču kako bi dobili putovnicu neke od država bivše SFRJ i tada za to plaćaju iznos od 200 KM (100 eura).

Zbog ubrzanog odlaska ljudi iz BiH ta je država ipak neplanirano profitirala.

Tako je bilo predviđeno da se u državni proračun od pristojbi za ispis iz državljanstva slije oko 2,2 milijuna KM (1,12 milijuna eura) no na kraju 2018. godine država je po toj osnovi bila u financijskom plusu za čak 3,5 milijuna KM (1,79 milijuna eura).

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 17:54