StoryEditor
denis Zvizdić:

"BiH nije ‘savezna država‘, niti ‘sastavljena država‘, nego međunarodno priznata država"

Piše fena  /  02.07.2023., 12:30h

Otkako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine sintagmu "zajedničke institucije" proglasio neustavnom i nedozvoljenom, antidržavni orijentirani političari, pa čak i pojedini predstavnici međunarodne zajednice, počinju koristiti još jednu antiustavnu sintagmu "savezna država", upozorio je danas predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

- Namjera bosnofobičnih političara iz bh. entiteta RS je jasna, a kada su u pitanju predstavnici međunarodne zajednice, nadam se da je riječ o lapsusu. Ako nije lapsus linguae, onda upozoravam da se takva sintagma odmah prestane koristiti - napisao je Zvizdić na službenom  Facebook profilu.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina nije "savezna država", niti "sastavljena država", nego je BiH međunarodno priznata i samostalna država sa svojim teritorijalnim integritetom, suverenitetom, političkom nezavisnošću i međunarodnopravnim subjektivitetom.

- Imajući u vidu raniju praksu međunarodne zajednice u ‘izjednačavanju krivice i pravljenju vještačke ravnoteže‘, a što je često bilo u suprotnosti sa načelima međunarodnog i domaćeg zakonodavstva, pozivam Ured visokog predstavnika (OHR) da ne primjenjuje taj i takav princip u procesu rješavanja pitanja državne imovine, i da zakon o državnoj imovini ne povezuje s bilo kojim drugim pitanjem, posebno ne u smislu bilo kakve političke trgovine ili trulih kompromisa u cilju pravljenja antiustavnih, protuzakonitih i neodrživih ‘ravnoteža‘" - kazao je Zvizdić.

Napomenuo je da državna imovina, u skladu sa Sporazumom o sukcesiji i odlukama Ustavnog suda BiH, pripada državi BiH, da se nižim razinama vlasti može dati na korištenje, može biti osnova za investiciona ulaganja, ali o vlasništvu može odlučivati samo Parlamentarna skupština BiH te bi svako drugo rješenje bilo u suprotnosti s pravnom praksom demokratskih država.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 16:56