Article_Top_970x250

BiH nije ispunila preporuke Europske komisije za reformu javne uprave

odgovor ek

BiH nije ispunila preporuke Europske komisije za reformu javne uprave

velj 12, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Reforma javne uprave omogućava efikasno provođenje zakona, na dokazima zasnovane javne politike, stvaranje transparentne, korisnicima orijentirane i depolitizirane i profesionalne javne uprave – rekao je Ćuzulan.

Bosna i Hercegovina danas je obavijestila Europsku komisiju da još uvijek nije ispoštovala njene ranije preporuke u vezi sa usvajanjem inovirane strategije za reformu javne uprave - potvrdio je za Fenu državni koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan.

Podsjetio je da su dokument iz te oblasti podržali Vijeće ministara, Vlada Federacije BiH i Vlada Brčko distrikta BiH, ali da bi bio finaliziran potrebno je da ga usvoje svi nivoi vlasti, odnosno Vlada Republike Srpske.

-Nažalost, podrška usvajanju ovog dokumenta u Vladi RS-a je izostala, s tim da ohrabruje najava da bi Vlada RS-a mogla usvojiti strateški okvir u narednih nekoliko tjedana – rekao je Ćuzulan, u pauzi trećeg sastanka Posebne skupštine za reformu javne uprave između Europske unije i Bosne i Hercegovine, koji je u organizaciji Direkcije za europske integracije BiH održan danas u Banjoj Luci.

Zbog neusvajanja strateškog okvira za period 2018.-2022. godina onemogućena je, kaže, priprema zajedničkog akcijskog plana za provođenje reforme javne uprave.

Dodao je i da iz sličnih razloga ne funkcionira Fond za reformu javne uprave, iz kojeg se financiraju zajednički projekti institucija te da se kasni u realizaciji sredstava iz IPA fondova.

-Sve zemlje u regiji su već usvojile ovu strategiju i rade akcione planove te povlače određena sredstva iz IPA fondova, primjera radi Srbija ima 90 milijuna eura direktne proračunske podrške, a Crna Gora 40 milijuna eura – istakao je Ćuzulan.

Istovremeno, dodao je, kasni i reforma upravljanja javnim financijama, a i u toj oblasti Vlada RS-a nije usvojila predviđenu strategiju, za razliku od drugih nivoa vlasti.

-Tek kada se pridobije suglasnost iz RS-a, trebalo bi se pristupiti cjelodržavnoj strategiji upravljanja javnim financijama – rekao je Ćuzulan i dodao da su iz RS-a najavili da bi taj posao trebalo završiti u roku od šest mjeseci.

-Reforma javne uprave omogućava efikasno provođenje zakona, na dokazima zasnovane javne politike, stvaranje transparentne, korisnicima orijentirane i depolitizirane i profesionalne javne uprave – rekao je Ćuzulan i dodao da građani, investitori i poslovna zajednica u BiH predugo čekaju da uprava postane efikasnija, otvorenija, da ima efikasnije procedure i da im omogući obavljanje usluga elektronskim putem.

Dnevnik.ba